Erdogan predložio izgradnju džamije na Kubi

Turski predsjednik Tayyip Erdogan predložio je Kubi izgradnju džamije na tom karipskom otoku tokom posjete Havani, insistirajući na planu očigledno inspirisanim uvjerenjem da su muslimani otkrili Ameriku.

Nakon razgovora s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom, Erdogan je izjavio da je tražio odobrenje za Tursku da izgradi mjesto za molitvu u Havani koje će biti zasnovano na modelu džamije u kvartu Ortakoy u evropskom dijelu Istanbula, prenosi Reuters. 

U novembru prošle godine Erdogan je poručio konferenciji muslimanskih čelnika Latinske Amerike da su se muslimani domogli Amerike u 12. stoljeću, prije nego što je to učinio evropski istraživač  Christopher Columbo u 1492. 

- Predstavio sam informaciju, projektni rad i vizuelnu dimenziju džamije Ortakoy. Mi ćemo to uraditi sami, nije nam potreban partner. Ako smatrate primjerenim da to uradimo - navodi Erdoganov predsjednički website njegove riječi tokom razgovora s Castrom.

Erdogan je također izjavio novinarima da se kubanska vlada složila sa Saudijskom Arabijom oko sličnog projekta prije izvjesnog vremena. U svijetlu toga, njegova planirana džamija mogla bi se izgraditi na drugim mjestima na Kubi, kazao je. 

Nije jasno kakav će odgovor Erdogan dobiti na prijedlog vlastima sekularne Kube, zemlje pod komunističkom vlašću čijih su 11 miliona stnovnika većinom katolici uz samo nekoliko hiljada muslimana. 

Najveća džamija u Latinskoj Americi je Islamski kulturni centar kralj Fahd u argentinskoj prijestonici Buenos Airesu. Blizu Kube, karipske zemlje Trinidad, Gvajana i Surinam imaju značajnu muslimansku populaciju. 

Erdoganov navod da su se muslimani domogli Amerike prije Columba temelji se na formaciji nalik na džamiju u Columbovom dnevniku putovanja. On je poručio na konferenciji u novembru da bi "današnja džamija bila izgrađena na vrhu te planine". 

Brojni naučnici smatraju da je to referenca na prirodni planinski oblik umjesto na pravu džamiju. 

Većinski muslimanska Turska ima samo manje trgovinske veze s Kubom, a Erdoganova posjeta dio je latinoameričke turneje tokom koje će također obići Kolumbiju i Meksiko. 

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.