Afganistanski talibani se sastaju s američkim predstavnicima u Kataru

Delegacija afganistanskih talibanskih pobunjenika sastat će se u Kataru s američkim predstavnicima radi mogućih mirovnih pregovora, izjavilo je nekoliko talibanskih zvaničnika.


Datum prvog susreta još nije potvrđen, ali bi mogao biti određen vrlo brzo, neki talibanski izvori spominju četvrtak, a datum drugog susreta bi mogao biti "u toku sedmice".

Više pokušaja dijaloga između talibana i Washingtona, koji je glavna podrška vlade u Kabulu, odigralo se posljednjih godina, do danas bez rezultata, kako bi se okončali krvavi sukobi u Afganistanu koji traju već 13 godina.

Dolazak prošle jeseni na vlast novog afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija, kojem su mirovni pregovori prioritet, i nedavni znaci otvaranja talibana i utjecajnog susjednog Pakistana daju nadu u plodonosniji dijalog nego u prošlosti, izjavilo je nekoliko izvora bliskih ovom pitanju.

- Talibani će u Kataru razgovarati direktno s Amerikancima, "naročito o američkom vojnom prisustvu u Afganistanu kojem se i dalje protive - izjavio je jedan talibanski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

(Fena)laš

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.