SAD se plaši propasti palestinske samouprave zbog nedostatka novca

Sjedinjene Američke Države se plaše da je Palestinska samouprava na rubu propasti zbog nedostatka novca, jer Izrael od januara odbija da joj prebaci sredstva prikupljena od poreza, a donatori nisu uplatili sva sredstva koja su obećali za obnovu Gaze.

 

Washington razgovara s liderima u regiji o ovim pitanjima, kao i sa drugim zemljama koje učestvuju u mirovnom procesu, kako bi pokušali da dobiju više novca, izjavila je u četvrtak navečer glasnogovornica State Departementa Jen Psaki.

Izrael je u januaru odbio da isplati 106 miliona eura sveteći se Palestincima što su zatražili pristup Međunarodnom kaznenom sudu, što će im omogućiti da započnu proces protiv Izreala za ratne zločine.

Donatori su prošle godine u Kairu obećali 5,4 milijarde dolara, od kojih bi polovina trebalo da posluži za obnovu, ali taj novac nije uplaćen, a Ujedinjene nacije su u srijedu najavile da će prestati davati pomoć jer nemaju sredstava.

Američki zvaničnici su o tome razgovarali s kolegama iz Evropske unije, UN-a, Rusije i Arapske lige.

- Trenutno, ne izgleda moguće da američki kongres odobri dodatnu pomoć Palestinskoj samoupravi - izjavila je Psaki.

Ako se nastavi ovakva situacija, "stotine hiljada učenika i studenata mogli bi ostati bez profesora, bolnice bi prestale s radom. To bi Palestince, ali i Izrelce, koštalo puno u financijskom i humanom smislu", upozorila je glasnogovornica State Departementa.

(Fena) dv

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.