Merkel: Sve zemlje da zajedno ukinu sankcije Iranu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas zemlje koje su nametnule sankcije Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje da zadrže jedinstven pristup i zajedno ih ukinu, nakon što je Rusija donijela odluku o pripremama za isporuku raketnih sistema Teheranu. 


-Pozivam ljude da ukinu te sankcije zajedno, koliko god je to moguće - rekla je Merkel odgovarajući na pitanje novinara kako komentira potez Moskve, prenosi Reuters. 

Ona je pozdravila sporazum koji je Iran postigao ranije ovog mjeseca sa svjetskim silama uključujući Rusiju o ograničavanju nuklearnog programa Teherana. 

-Iran i šest svjetskih sila - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka - imaju još puno toga da urade kako bi ispunili ono što je dogovoreno nuklearnim sporazumom - zaključila je njemačka kancelarka. 

Kremlj je potvrdio da su sve pravne barijere otklonjene, kada je riječ o isporuci ruskih raketnih sistema S-300 Teheranu, dan pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao dekret kojim se ukida zabrana na takve isporuke. 

Putin je u ponedjeljak potpisao ukaz kojim se ukida zabrana tranzita preko ruske teritorije, uključujući i zračni saobraćaj, transport s ruske teritorije u Iran, kao i predaja Iranu sistema S-300 izvan predijela Rusije uz korištenje plovila i aviona pod ruskom zastavom. 

SAD su izrazile zabrinutost, dok je Iran pozdravio odluku Moskve, navodeći da je to korak ka trajnom miru u regionu, prenosi Tanjug. 

Odluku da ukine zabranu na isporuku projektila, Putin je donio u svjetlu napretka postignutog na razgovorima o iranskom nuklearnom programu u Lozani, čime je otvoren put da međunarodna zajednica može postepeno da ukida sankcije uvedene Iranu. 

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.