Finskom tinejdžeru uslovna kazna za 50.000 hakiranja

Finski tinejdžer osuđen je na dvije godine zatvora uslovno zbog više od 50.000 hakiranja i ostalih kaznenih djela na internetu, objavili su finski mediji u srijedu.


Julius Kivimaki je imao online nadimak "Zeekill". 

Kaznena djela, počinjena od kraja 2012. do rujna 2013., uključuju hakiranje elektronske pošte i skretanje sadržaja s internetske stranice Massachussetts Institute of Technology (MIT) u SAD-u na sveučilište Harvard, piše list Hufvudstadsbladet. 

Sud u gradu Espoou uzeo je u obzir da Kivimaki tada nije bio punoljetan. Osim uslovne kazne, Kivimaki će biti na probi, a oduzeti su mu kompjuter i 6.500 eura, navodi list. 

Među ostalim nedjelima su krađa kreditnih kartica za različite online kupovine, uključujući šampanjac. U nekim je slučajevima proslijeđivao informacije ili djelovao u saradnji s drugim osobama, navodi list. 

Kivimaki je bio povezan s hakerskom grupom Lizard Squad, koja je preuzela odgovornost za napade na online usluge poznatih platformi za kompjuterske igrice Xbox and PlayStation. 

(Fena) bdž

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.