Palestinski zvaničnik: Eskalacija izraelskog nasilja traži ključne odluke

Visoki palestinski zvaničnik upozorio je u ponedjeljak da trenutna izraelska eskalacija nasilja nad Palestincima traži od njihovog rukovodstva da donese ključne odluke.

Nabil Abu Rdineh, savjetnik predsjednika Mahmouda Abbasa, navodi da bi "upad izraelskih snaga u džamiju al-Aqsa, ubistva naših ljudi i širenje naselja zahtijevali od palestinskog rukovodstva da donese važne i ključne odluke", prenosi Xinhua.

- Beskonačni izraelski pokušaji da podriju napore na održavanju stabilnosti u regiji ili na oživljavanju zakočenog mirovnog procesa dovest će do ozbiljnih posljedica - navodi Abu Rdineh.

U nedjelju su sukobi izbili između izraelskih policijskih snaga i palestinskih vjernika u dvorištu džamije al-Agsa u starom gradu u Jerusalemu, dok su izraelski policajci ispaljivali suzavac i upali u dvorište džamije.

Sukobi su izbili nakon što su palestinski vjernici pokušali spriječiti izraelske aktiviste, među kojima i zvaničnike izraelske vlade, da uđu u dvorište džamije kako bi obilježili godišnjicu pada jevrejskog hrama.

Tokom protekla tri dana trojica Palestinaca su ubijena u vatri izraelskih vojnika tokom odvojenih incidenata na Zapadnoj obali, saopćili su medicinski zvaničnici.

Prošle je sedmice izraelska vlada pripremila tender za gradnju više od 800 stambenih jedinica u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali.

U nedjelju je visoki palestinski zvaničnik, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, izjavio za Xinhuu da su se šef palestinskih pregovarača Saeb Erakat i izraelski ministar unutrašnjih poslova Silvan Shalom tajno sastali u Jerusalemu.

- Sastanak između Shaloma i Erakata održan je u Jerusalemu daleko od medijske pažnje i u koordinaciji s Jordancima i Amerikancima kako bi se premostili jazovi između dvije strane i otvorio put za nastavak mirovnih pregovora - izjavio je zvaničnik.

Erakat je tražio potpuno zamrzavanje gradnje naselja i oslobađanje zatvorenika koji su proveli više od 20 godina u izraelskim zatvorima, uglavnom oni koji su uhapšeni prije potpisivanja mirovnog sporazuma u Oslu u 1993.

(Fena) bdž

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.