Lavrov: Neosnovana strahovanja, gađali smo Islamsku državu

01 Okt 2015
816 puta

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je u četvrtak optužbe da su se na meti ruskih zračnih napada u Siriji našli i drugi ciljevi, sem Islamske države i da su pogođeni civili.


- Glasine da ciljevi ovih zračnih napada nisu pozicije Islamske države su neosnovane - rekao je Lavrov novinarima poslije sastanka s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u New Yorku.

Lavrov je dodao da nema podatke o civilnim žrtvama, prenosi agencija AFP.
- Rekao sam Kerryju da su glasine o navodnim drugim ciljevima Ratnog zrakoplovstva Rusije u Siriji neosnovane. Ciljevi su isključivo usmjereni na borbu s Islamskom državom - rekao je Lavrov.

- Pažljivo pratimo da udari budu precizni, kako bi njihovi ciljevi bili isključivo pozicije, objekti, oprema i naoružanje terorističkih odreda - dodao je Lavrov, prenosi  Sputnjik.
 Sirijska opoziciona grupa tvrdi da je u ruskim zračnim napadima poginulo najmanje 36 civila, uključujući petoro djece.

- U ruskim napadima u pokrajini Homs, ubijeno je najmanje 36 nedužnih ljudi, koji su se borili protiv ekstremizma - navodi lider opozicione Nacionalne koalicije, Haled Hoja.
Lavrov je naveo da su oni "izrazili sumnju, navodeći da postoje dokazi, za koje smo tražili da nam pokažu".
Rusija je u srijedu počela vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopćilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.
Ruski Komersant je, pozivajući se na vojne izvore, objavio da su angažovani bombarderi "Su-24M", "Su-34", borbeni avioni "Su-30" i borbeni helikopteri "Mi-24".
Kako je rekao pres tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog zrakoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

(Fena) jc

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.