Merkel: Zapadne zemlje ne prave ustupke Rusiji

03 Okt 2015
972 puta

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak navečer da zapadne zemlje ne prave ustupke Rusiji u vezi s krizom u Ukrajini, kako bi dobile podršku za političko rješenje u Siriji, precizirajući da te dvije krize nemaju nikave veze jedna s drugom.


Merkel je, poslije sastanka s liderima Francuske, Rusije i Ukrajine u Parizu, kazala da smatra da bi sirijskog predsjednika Bašara al Asada trebalo uključiti u razgovore o rješavanju građanskog rata, napominjući da dijalog ne znači da Asad treba da ostane na vlasti.
Francuski predsjednik Fransoa Oland je izjavio da je rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da on mora udariti samo na Islamsku državu (IS) i isključivo na nju, tokom ruske vojne akcije u Siriji.
Na toj osnovi svako od nas se mora držati svoje odgovornosti, istakao je on, nakon sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenose agencije.
Merkel je dodala da su oboje isnistirali na tome da je IS-a jedini neprijatelj protiv koga se treba boriti.
Oland je kazao da su se Francuska i Rusija suglasile da su važni napori da se očuva teritorijalni integritet Sirije. On je dodao da je Rusija indirektno uvučena u sirijski sukob, kroz podršku Asadu.
Merkel je dodala da se pri traženju rješenja za Siriju, moraju uzeti u obzir i interesi sirijske opozicije, koja uživa podršku Zapada.

(Fena) jc
{fcomment}

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.