Rusija spremna da sarađuje sa koalicijom pod američkim vođstvom u borbi protiv Islamske države

07 Okt 2015
1003 puta

Rusko ministarstvo odbrane spremno je provesti u djelo prijedloge Pentagona o saradnji u borbi protiv ekstremista Islamske države (ISIL), izjavio je u srijedu portparol ministarstva.

- Rusko ministarstvo odbrane odgovorilo je na zahtjev Pentagona i promptno je razmotrilo američke prijedloge o saradnji u akciji protiv terorističke grupe ISIL u Siriji. Generalno gledajući, ti prijedlozi mogu biti prihvaćeni radi provedbe - izjavio je general major Igor Konašenkov.

Ruski i američki vojni eksperti raspravljat će o detaljima prijedloga tokom dana, saopćio je Konašenkov.

Ruski borbeni avioni Sukhoi Su-25, Su-24M i Su-34, uz podršku aviona Su-30, izveli su precizne zračne udare po ciljevima ISIL-a u Siriji 30. septembra, na osnovu zahtijeva sirijskog predsjednika Bashara Assada.

Sudeći po ruskom ministarstvu odbrane, ti udari već su nanijeli značajnu štetu komandnim i logističkim mrežama ISIL-a, kao i na infrastrukturi potrebnoj za opremanje bombaša samoubica.

Međunarodna koalicija protiv ISIL-a izvodi zračne udare u Siriji od septembra 2014. bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a ili sirijske vlade.

U utorak je zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov izjavio da je Moskva spremna da koristi informacije dobijene od koalicije pod američkim vodstvom u borbi protiv ISIL-a, i pozvao je članice koalicije da razmjene obavještajne podatke o militantnoj grupi, prenosi Sputnik.

(Fena) bdž
{fcomment}

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.