Grčka: Beba poginula u nesreći čamca s migrantima

09 Okt 2015
1299 puta

Jedna beba je poginula nakon što se gumeni čamac koji je prevozio nju i 59 ostalih migranata raspao dok je plutao u moru kod grčkog otoka Lesbos, saopćila je u petak Grčka obalna straža.

Jednogodišnji dječak čija nacionalnost nije objavljena pronađen je u besvjesnom stanju u gumenom čamcu koji se raspao i ostao je plutati u četvrtak navečer. Dječak je prebačen u bolnicu gdje je proglašen mrtvim.

Obalna straža spasila je ostale migrante, od kojih su neki bili u moru, prenosi Reuters.

Dječak je među hiljadama izbjeglica - koji uglavnom bježe iz ratom zahvaćenih Sirije, Afganistana i Iraka - koji pokušavaju proći kratko ali opasno putovanje od turske obale do grčkih otoka čamcima, često na nemirnom moru.

Obalna straža spasila je ukupno 542 migranta i izbjeglice kod egejskih otoka Lesbos, Chios, Samos, Farmakonisi i Agathonisi od četvrtka ujutru.

Očekuje se da evropski komesar za migraciju Dimitris Avramopoulos i luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn sastanu danas u Atini i nakon toga, u subotu, održe zajedničku konferenciju za novinare o izbjegličkoj krizi.

Skoro 400.000 ljudi stiglo je u Grčku u ovoj godini, saopćila je UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR), dovodeći u pitanje sposobnost krizom pogođene vlade da se nosi s izbjegličkim valom

(Fena) bdž
{fcomment}

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.