Kanada za dva mjeseca prihvatila 10.000 sirijskih izbjeglica

13 Jan 2016
1445 puta

Kanada je u posljednja dva mjeseca prihvatila ukupno deset hiljada sirijskih izbjeglica, a prema riječima koordinatora izbjegličkih centara, dotok izbjegličkog vala prolazi bez većih poteškoća, uz tek jedan manji incident u Vancouveru, dok najveći problem predstavlja manjak smještajnih kapaciteta u Torontu.

Liberalna vlada premijera Justina Trudeaua, izabrana u oktobru prošle godine uz obećanje da će Kanada brže prihvatiti veći broj izbjeglica nego za vrijeme prethodne konzervativne vlade, morala je raniju najavu da će do kraja decembra 2015. osigurati prihvat 25 hiljada Sirijaca zbog sigurnosnih provjera i logistike pomaknuti na mart 2016.

Prema podacima na mrežnoj stranici državnog imigracijskog ureda, od Trudeauova preuzimanja dužnosti 4. Novembra prošle godine ta je zemlja do 11.januara ove godine  prihvatila 9.593 Sirijaca, a desethiljaditi sirijski izbjeglica ušao je u zemlju u utorak.

Uglavnom  pristizanje izbjeglica obilježio je tek jedan manji incident u petak prošle sedmice u Vancouveru, kada je biciklist paprenim sprejem napao grupu izbjeglica.

Najveći je izazov pronaći dovoljne smještajne kapacitete u Torontu, gdje izbjeglice pristižu u najvećem broju, kako bi potom bili razmješteni diljem zemlje.

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.