Švedska tužiteljica ispitat će Assangea u ekvadorskoj ambasadi u Londonu

14 Jan 2016
1272 puta

Ekvador će sarađivati sa Švedskom koja je zatražila da joj se dopusti da u ekvadorskoj ambasadi u Londonu ispita Juliana Assangea, utemeljitelja Wikileaksa, optuženog za silovanje, objavio je šef ekvadorske diplomatije.

"Sarađivat ćemo sa švedskim pravosuđem kako bi ono moglo dobiti njegove izjave. To smo govorili od početka", rekao je ministar vanjskih poslova Ekvadora Ricardo Patino.

Švedski tužitelji zatražili su ranije u srijedu odobrenje da ispitaju Assangea u ekvadorskoj ambasadi u Londonu zbog optužbi dviju žena za silovanje. "Nije moguće procijeniti kad ćemo dobiti odgovor", navelo je tužiteljstvo u saopćenju i dodalo da je zahtjev poslan nedavno, ali ne precizira kada.

Ekvadorski ministar rekao je da ne zna "tačnu proceduru" ali da će ekvadorski tužitelj biti prisutan pri davanju izjave. Ispitivanje bi provela glavna okružna tužiteljica Ingrid Isgren i policijski istražitelj.

Assange (44) se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu u junu 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010. godine što on negira. Dvije žene optužile su Assangea za silovanje 2010. godine u Stocholmu. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.

Assange kaže kako se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Prošli mjesec su Ekvador i Švedska nakon godine dana pregovora potpisali sporazum o uzajamnoj pravosudnoj pomoći koji će omogućiti ispitivanje Assangea.

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.