Dva nova hapšenja u Belgiji zbog napada u Parizu

21 Jan 2016
998 puta

Dva muškarca su uhapšena u briselskoj komuni Molenbeek u toku pretresa izvedenog u srijedu i četvrtak ujutro u okviru istrage o napadu 13. novembra u Parizu, saopćilo je u četvrtak belgijsko pravosuđe.

- Ove dvije osobe su uhapšene zbog navodne povezanosti s raznim osobama navedenim u dosjeu - objasnilo je u saopćenju federalno tužilaštvo, dodajući kako nisu otkriveni ni oružje ni eksploziv u toku ova dva pretresa.

Sudija zadužen za ovaj slučaj odlučuje u toku dana o njihovom hapšenju u smještanju u eventualni privremeni pritvor, prema istom izvoru.

Prvi pretres je izvršen u srijedu poslijepodne u Gandu, jednoj od najvćih arterija u Molenbeeku.

- Jedna osoba je lišena slobode . Radi se o Zakariu J., rođenom 1986. godine, belgijske nacionalnosti - prema saopćenju.

U toku drugog pretresa, izvedenog u četvrtak ujutro “druga osoba je lišena slobode. Radi se o Mustafi E., rođenom 1981. godine, marokanske nacionalnosti”, navelo je federalno tužilaštvo.

Istraga vođena u Belgiji omogućila je da se otkrije dio mreže koja je pomagala navodnom učesniku napada, Salahu Abdeslamu, da se vrati u Belgiju i zatim nestane. Ona je također omogućila da se otkriju tri sanduka koja su služila za pripremu napada.

Nakon napada 13. novembra, deset ljudi je optuženo u Belgiji. Devetorica su još u zatvoru.

Jedan od njih je iznajmio automobil, primijećen u blizini sanduka. Još jedan je imao telefonske kontakte nakon napada s rodicom belgijskog džihadiste Abdelhamida Abaauda, navodnog organizatora napada. Oba su poginula u napadu na stan u Saint-Denis (sjeverno predgrađe Pariza) 18. novembra.

Traže se još četiri muškarca, od kojih je Salah Abdeslam, koji su prevozili bombaše-samoubice sa Stade de Francea i Mohamed Abrini, osumnjičen da je učestvovao u pomaganju, kao i Abdelhamid Abaaud, oni su porijeklom iz Molenbeka, objavila je novinska agencija AFP. 

(FENA) F.F.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.