Hoće li se potvrditi i posljednja nepotvrđena Einsteinova teorija?

11 Feb 2016
1030 puta

Američki znanstvenici uzbudili su svijet fizike zakazavši tiskovnu konferenciju u četvrtak na kojoj će iznijeti nove vijesti o gravitacijaskim valovima, posljednjoj nepotvrđenoj teoriji Alberta Einsteina, prenosi Hina.

Znanstvenici iz Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) i njihove kolege iz Massachusettsa (MIT) sudjelovat će na tiskovnoj konferenciji popodne u Washingtonu.

Znanstvenici su obećali 'statusno izvješće' o naporima da se otkriju gravitacijski valovi, 'pukotine u tkivu prostora i vremena' čije je postojanje Einstein predvidio 1916. godine.

Otkako je konferencija zakazana znanstveni svijet bruji o tome da će biti potvrđeno postojanje tih valova. 

"Pošto dolazi stota godišnjica Einsteinove terorije i zanimanje je veliko, znanstvenici će objasniti postojeće napore da se opaze gravitacijski valovi", kaže se u najavi tiskovne konferencije. 

Po Einsteinovoj tvrdnji koja se temelji na njegovoj teoriji relativiteta, gravitacijski valovi kreću se brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru. Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacijske valove koji su jači što je masa tijela veća i što se brže kreće.

(FENA) I.B.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.