Washington i Moskva najavili prekid vatre u Siriji 27. februara

23 Feb 2016
3436 puta

Sporazum o prekidu vatre u Siriji stupit će na snagu 27. februara u ponoć u Damasku, navodi se u zajedničkom saopćenju Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, koje je objavio State Department u Washingtonu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je sporazum o prekidu vatre kao "znak nade za sirijsko stanovništvo" i zatražio da ga "strane poštuju".

Ovaj prekid neprijateljstava u kojima su poginuli deseci hiljada ljudi, a u izbjeglištvo otjerano milion izbjeglica u posljednjih pet godina, neće se odnositi na Islamsku državu i Front Al-Nosru, ogranak el-Kaide u Siriji, precizirano je u saopćenju.

- Prekid neprijateljstava će se primijeniti na strane u sukobu koje su saopćile da će poštivati i primijeniti uslove sporazuma - dodaje se u saopćenju. Ove strane imaju do 26. februara u podne da prijave pristanak na sporazum, Sjedinjenim Američkim Državama ili Rusiji.

Moskva i Washington su kopredsjednici međunarodne grupe za podršku Siriji (ISSG) koja uključuje 17 zemalja članica, objavila je agencija Le Figaro.

(FENA) M.L.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.