Istraga zbog korupcije u upravi za registraciju migranata u Berlinu

26 Feb 2016
2194 puta

Dvije osobe su uhapšene u Berlinu u sklopu istrage korupcije u upravi za registraciju migranata  Lageso u njemačkoj prijestolnici, objavilo je državno tužilaštvo.

Istraga je usmjerena na četiri osumnjičene osobe, šefa službe  i šefa berlinske zaštitarske firme, koji su obojica privedeni i još dvojicu djelatnika iste firme koji su pušteni.

Osoblje Državnog ureda za zdravstvo i socijalnu zaštitu (Landesamt für Gesundheit und Soziales -Lageso)  je osumnjičeno da je u više navrata prošle godine primilo iznose od 5.000 do 10.000 eura po osobi od šefa zaštitarske firme, navodi državno tužilaštvo u saopćenju. Osoblje je moralo garantirati da će pri dodjeli uprava izbjegličkih centara ti budući voditelji povjeriti nadzor tih centara poduzeću koje je platilo mito, pojašnjava tužilaštvo.

Istražitelji su proveli četiri pretresa, posebno u sjedištu Lageso-a. Među raznim dokumentima i elektronskom opremom su našli sef s više od 51.000 eura u gotovini. Lageso, obavezni prolaz za tražitelje azila u Berlinu bio je sa svih strana kritiziran.

Bivšeg šefa Franza Allera je u decembru smijenila socijaldemokratska uprava Berlina, što je konzervativna opozicija  nazvala "javnim pogubljenjem".

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.