Vijetnam prolazi kroz najtežu sušu u 90 godina

02 Mar 2016
1839 puta

Vijetnam prolazi kroz najtežu sušu u skoro jednom stoljeću dok salinizacija posebno teško pogađa poljoprivrednike u ključnoj delti Mekonga na jugu zemlje, saopćili su eksperti.

- Nivo vode u rijeci Mekong pao je na najnižu vrijednost od 1926., izazivajući najtežu sušu i salinizacijiu tamo - izjavio je za AFP Nguyen Van Tinh, zamjenik čelnika odjela za vodoprivredu u okviru ministarstva poljoprivrede.

Regija delte Mekonga, koja je intezivno obrađena i na maloj je nadmorskoj visini, dom je za više od 20 miliona ljudi i vijetnamska je riznica riže.

Intenzivno obrađivanje i rastući nivoi mora već su je učinili jednom od ekološki najosjetljivijih regija u svijetu.

Naučnici krive aktuelni vremenski fenomen El Nino iz perioda 2015-16. godine, jedan od najjačih otkako se vode vremenski podaci, za trenutnu sušu. 

Nestašice vode također su naštetile popljoprivredi u susjednim Kambodži, Laosu, Tajlandu i Mijanmaru.

Le Anh Tuan, profesor klimatskih promjena na univerzitetu Can Tho u srcu regije Mekonga, izjavio je da je 40 do 50 posto od 2,2 miliona hektara obradivih površina u delti teško pogođeno salinizacijom.

- Nemamo nikakvih konkretnih mjera za ublažavanje situacije - izjavio je Tuan ua AFP, dodajući da je od mještana zatraženo da koriste vodu za ličnu upotrebu, a ne u poljoprivredi. 

Vijetnamski komunistički vladari objavili su 3,8 milijardi dolara finansijske pomoći za ugrožene regije.

Vijetnam je drugi svjetski izvoznik riže i kafe, dvije kulture koje su posebno osjetljive na sušu.

Teške hladnoće i suše pogodile su vijetnamsku unosnu industriju uzgoja kafe u  2013. i 2014.

Vijetnamska polja riže skoro su se učetverostručilla od 1970-ih, pokazuju zvanične brojke, zahvaljujući visokootpornim kulturama i izgradnji mreže brana koja danas omogućuje farmerima da imaju i do tri prinosa godišnje.

(FENA) E.F.

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.