Stephen Hawking pridružio se apelu naučnika da Britanija ostane u EU

10 Mar 2016
966 puta

Stephen Hawking pridružio se više od 150 vrhunskih naučnika u apelu Britaniji da ostane u Evropskoj uniji, rekavši da bi odlazak bio "katastrofa za britansku nauku i univerzitete".

Slavni fizičar i ostali članovi Kraljevskog društva, među kojima je troje dobitnika Nobelove nagrade, uputilo je poziv protiv Brexita, kako se britanski odlazak iz EU naziva u širokoj javnosti, u pismu objavljenom u novinama The Times u četvrtak. Oni tvrde da bi prekid veza s EU bio katastrofalan po istraživanja na dva fronta.

- Prvo, pojačano finansiranje značajno je podiglo nivo evropskih nauka u cjelini i Britanije posebno jer imamo povećanu konkurentnost - pišu oni.

- Drugo, mi sada možemo angažirati mnoge od naših najboljih istraživača iz kontinentalne Evrope, uključujući i mlade koji su dobili grantove EU i izabrali su da se nasele ovdje. Obzirom da smo u stanju da privučemo sredstva i najtalentiranije Evropljane, to osigurava budućnost britanske nauke i također ohtabruje najbolje naučnike iz drugih zemalja da dođu ovdje - pišu naučnici.

Oni navode da se Švicarska, koja nije članica EU, sada bori da privuče mlade talente nakon što je izglasala da ograniči slobodno kretanje radnika.

Britanci će glasati o tom pitanju na junskom referendumu, prenosi Reuters.

(FENA) F.F.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.