Dogovor o prekidu rata u Jemenu, za godinu dana ubijeno 6.000 ljudi

24 Mar 2016
1266 puta

Zaraćene strane u Jemenu dogovorile su se o prekidu neprijateljstava koji će početi u ponoć na 10. aprila, a mirovni pregovori u Kuvajtu počinju sedmicu kasnije, rekao je posebni izaslanik UN-a Ismail Uld Šeik Ahmed.

Već je bilo nekoliko neuspjelih pokušaja zaustavljanja sukoba u Jemenu, u koji su se uključili regionalni suparnici Saudijska Arabija i Iran a izazvao je humanitarnu krizu u toj najsiromašnijoj arapskoj zemlji.

"To nam je zaista posljednja šansa", rekao je Uld Šeik Ahmed novinarima u New Yorku. "Rat u Jemenu mora biti priveden kraju".

Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije počela je vojnu kampanju u Jemenu prije godinu dana kojoj je svrha spriječiti pobunjeničke Hute kojima je saveznik Iran i snage odane bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu da preuzmu kontrolu u zemlji.

Vijeće sigurnosti UN-a pozdravilo je objavu o dogovoru prekida vatre i zatražilo od zaraćenih strana da "odmah smanje nasilje i suzdrže se od svake akcije koja bi mogla voditi povećanju napetosti, kako bi se pripremio put za prekid neprijateljstava".

UN kaže da je više od 6.000 ljudi, pola od njih su civili, ubijeno od početka vojne intervencije pod vodstvom Saudijske Arabije čiji je jedini cilj da zadrži predsjednika Abd-Rabu Mansura Hadija na vlasti.

UN-ova grupa za ljudska prava rekla je u srijedu da bi SAD, Velika Britanija i Francuska trebale obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji zbog kako grupa smatra nezakonitih zračnih udara.

Koalicija pod saudijskim vodstvom u zračnim napadima pogađa civile i neki od tih napada mogli bi biti zločini protiv čovječnosti, izjavili su dužnosnici zaduženi za nadzor sankcija pri UN-u u Vijeću sigurnosti u januaru.

Uld Šeik Ahmed rekao je da će se mirovni pregovori usredotočiti na pet područja: povlačenje milicije i naoružanih grupa, predaju teškog naoružanja državi, unutarnje sigurnosne aranžmane, uspostavu državnih institucija i obnovu političkog dijaloga, prenosi Hina.

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.