Fort McMurray ispražnjen, gradske četvrti pretvorene u pepeo

05 Maj 2016
1179 puta

 Grad Fort McMurray, u kanadskoj pokrajini Alberta, ispražnjen je u srijedu,  a njegovih 88.000 stanovnika je evakuirano pred razornim požarom koji je već opustošio 7.500 hektara zemlje i uništio 1.600 objekata.

Dok su se neke četvrti pretvorile u pepeo, meteorološki uslovi, velike vrućine i jak vjetar pospješuju širenje vatre koja prijeti hiljadama kuća.

“Moguće je da ćemo izgubiti veliki dio ovog grada”, upozorio je Scot Long iz regionalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama.

Vatra nije izazvala ljudske žrtve, ali je bila najmanje jedna nesreća sa smrtnim završetkom u toku evakuacije. Vlasti su u utorak naredile evakuaciju stanovništva iz grada, koji se nalazi nedaleko od lokacije za eksploataciju bitumenskog pijeska. Radi se o najvećoj operaciji ove vrste u historiji u pokrajini središnjeg dijela Kanade.

Vatra, koja je zahvatila u nedjelju jugozapad Fort McMurraya, dobila je na intenzitetu, koju su raspirivali topli vjetrovi. Vatrogasci mobilizirani u borbi s požarom, uz pomoć aviona i helikoptera, ne uspijevaju da je kontroliraju.

U srijedu navečer,  kako se prednji dio požara pomjerao prema jugu, vlasti su naredile evakuaciju iz Anzaca, malog grada udaljenog pedesetak kilometara od Fort McMurraya, gdje je prihvatni centar primio osobe koje bježe od vatrene stihije, i dva druga skloništa u istom sektoru, Gregoire Lake Estates i Fort McMurray First Nation.

Federalni premijer Justin Trudeau je rekao da je vojska spremna rasporediti sva neophodna zračna sredstva. Direkcija međunarodnog aerodroma Fort McMurray je otkazala sve komercijalne letove u polijetanju i slijetanju, objavio je Reuters.

fort mcmurray 3

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.