U Africi 90 posto djece zaraženo AIDS-om

11 Maj 2016
1043 puta

U Africi žive gotovo sva djeca oboljela od side u svijetu, rekao je u utorak u Abidžanu direktor UN-ova Odjela za AIDS Michel Sidibe.

- Ovo je pitanje socijalne pravde, ovo je pitanje duboke nejednakosti jer 90 posto djece koja žive sa sidom su nažalost u Africi - rekao je Sedibe na otvaranju sastanka o sidi, koji je okupio desetak ministara zdravlja s afričkog kontinenta i stručnjake iz svijeta.

- Pedeset posto djece koja se rode sa sidom umiru prije petog rođendana jer nemaju šanse da se liječe u ustanovama koje su na raspolaganje drugoj djeci u ostatku svijeta - naveo je on.

- Iskorijenjivanja HIVA/Side ima "važan i hitan karakter” - rekla je Domoinique Uattara prva dama Obale Slonovače.

- Na Obali Slonovače samo 18 posto djece ispod pet godina koja žive sa sidom su pod tretmanom - podsjetio je Terence McCulley, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Obali Slonovače.

Pet miliona ljudi je zaraženo sidom u središnjoj i zapadnoj Africi, prema izvještaju nevladine organizacije Ljekari bez granica objavljenog u martu.

(FENA) J.Č.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.