Gradonačelnik Londona nije "glasnogovornik muslimana"

12 Maj 2016
1085 puta

Umoran od ispitivanja o svojoj religiji, novi gradonačelnik Londona Sadiq Khan se branio da je “lider muslimana ili glasnogovornik muslimana”, tvrdeći da “govori za sve stanovnike Londona”.

“Ono što su pokazali izbori u četvrtak je da je moguće biti musliman i zapadnjak. Zapadne vrijednosti su kompatibilne s islamom”, naglasio je on na konferenciji za novinare u općini Londona.

”Međutim, budimo jasni: ja nisam lider muslimana ili glasnogovornik muslimana, ja sam gradonačelnik Londona”, koji u ovom svojstvu govori “za sve stanovnike Londona”. Spominjući referendum o pripadnosti Velike Britanije Evropskoj uniji (EU) 23.juna, on se predstavio kao “najviše pro-poslovni  gradonačelnik kojega je poznavao grad”, rekao je da je od “ključne važnosti za London da ostane u EU-u”, tvrdeći da je pola miliona zaposlenja direktno zavisno” od pripadnosti Uniji.

“Ovo je najvažnije pitanje za grad narednih sedmica”, rekao je on, računajući da napravi kampanju za ostanak zemlje u EU-u, podrazumijevajući s premijerom konzervativcem Davidom Cameronom, “jer je ovo važnije od političkih stranaka”. Sadiq Khan, koji je najavio svoju namjeru da radi s “gradonačelnicima iz svijeta”, također je otkrio da se gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, koja je došla u utorak da mu čestita, šalila s njim rekavši da je spremna “prostrijeti crveni tepih za preduzeća iz Londona” u slučaju Brexita.

On je zatim govorio o američkim predsjedničkim izborima, rekavši da je “politika Hillary Clinton vrlo slična njegovoj” i da on "ne može zamisliti boljeg lidera” za Sjedinjene Američke države osim vrlo vjerovatnu demokratsku kandidatkinju u Bijeloj kući, naveo je Le Figaro. 

(FENA) M.B.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.