Svjetske sile pojačale pritisak na sirijske zaraćene strane

18 Maj 2016
1146 puta

Sukobljene strane u sirijskom građanskom ratu suočit će se s posljedicama ukoliko prekrše primirje ili blokiraju isporuku humanitarne pomoći - upozorile su u utorak globalne i regionalne sile u Beču, na sastanku koji ima za cilj vratiti mirovni proces u normalni kolosijek.

Ministri vanjskih poslova 17-člane Međunarodne grupe za podršku Siriji sastali su se u austrijskoj prijestonici kako bi ojačali podršku krhkom sporazumu o primirju i isporuci humanitarne pomoći postignut uz njihovo posredovanje u februaru koji ima za cilj nastavak mirovnih pregovora između sirijskog režima i opozicije.

Predvođena američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, grupa je objavila u zajedničkoj izjavi da bi mogla isključiti svaku od sukobljenih strana iz sporazuma o primirju ukoliko se ona "uporno ne povinuje odredbama sporazuma", prenosi dpa.

Osim toga, grupa je upozorila da bi mogla izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a ukoliko neka od sukobljenih strana sistematski blokira isporuke humanitarne pomoći.

I Rusija, ključni vojni saveznik sirijske vlade, distancirala se od uzdrmanog sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

- Mi ne podržavamo Assada, mi podržavamo borbu protiv terorizma - izjavio je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kerryjem.

Lavrov je pojasnio da, iako Rusija ne štiti Assada lično, ona smatra sirijsku vojsku ključnom snagom u borbi protiv terorizma.

- Rusija je tijesno sarađivala sa Sjedinjenim Državama kako bi unaprijedila našu sposobnost da održimo primirje - izjavio je Kerry, čija vlada podržava naoružane pobunjenike koji se bore protiv Assadovih trupa.

(FENA) L.A.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.