U Francuskoj štrajkovi, protesti i blokade zbog zakona o radu

26 Maj 2016
1366 puta

Širom Francuske za četvrtak su najavljeni još oštriji štrajkovi, protesti i blokade zbog spornog zakona o radu, a sindikalci već od ranog jutra pale gume i blokiraju glavni most u Havreu, na sjevernoj francuskoj obali.

- Moramo da udarimo tamo gdje boli, a to su novčanici naših šefova - rekao je zvaničnik sindikata u Havreu Julles Gillomard, prenosi AP.

Istovremeno, francuske nuklearne elektrane danas rade kapacitetom koji je smanjen za najmanje četiri gigavata pošto su se radnici koji su članovi sindikata CGT pridružili štrajku protiv planiranih reformi, objavljeno je na internetskoj stranici operatera RTE, navodi Reuters.

Zaposleni u 19 nuklearnih elektrana odlučili su jučer da stupe u štrajk u okviru protesta protiv reforme zakona o radu, koje predviđaju produženje radne sednmice i lakše otpuštanje zaposlenih.

Na aerodromu u Toulouseu danas je 15 posto letova otkazano ili odgođeno, prenosi francuski mediji.

Protivnici predloženih izmjena u domenu rada zaoštravaju svoje akcije u pokušaju da pokolebaju vladu u riješenosti da sporni zakon sprovede u dijelo, pa su tako za danas najavljeni marševi u Parizu i unutrašnjosti zemlje, blokade naftnih objekata, poremećaji saobraćaja.

Štrajkovi su paralisali poslovanje u Francuskoj i doveli do prekida u snabdijevanju gorivom prošle sedmice.

Blokade rafinerija i skladišta dio su socijalnih nemira i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsjednika Francoisa Hollandea.

Philip Martinez, lider sindikata CGT koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će se akcija nastaviti dok kontroverzni zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je dodatno otežan zbog štrajka željezničara koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom.

Hollande je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu.

(FENA) M.L.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.