UN: Najmanje 570.000 Izraelaca naseljeno na okupiranoj zemlji

04 Jul 2016
1013 puta

Rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u obliku dviju država izmiče, upozorio je posebni koordinator UN-a za mir na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov.

Izvještaj koje je u petak objavio tzv. kvartet - SAD, EU, UN i Rusija - pozvao je Izrael da zaustavi politiku izgradnje naselja na okupiranoj zemlji i ograničavanja palestinskog napretka.

"Izvještaj kvarteta zvuči kao zvono za uzbunu da smo na opasnoj nizbrdici  prema stvarnosti jedne države koja je nespojiva s nacionalnim težnjama oba naroda", napisao je Mladenov u komentaru poslanom novinarima, prenosi Hina.

Mladenov je pozvao izraelske i palestinske vođe da primijene preporuke iz izvještaja, nudeći u tom smislu pomoć međunarodne zajednice.

"Zatražio sam od obje strane da ne propuste tu mogućnost", napisao je Mladenov.

U izvještaju se kaže da bi Izrael trebao zaustaviti izgradnju naselja, prestati onemogućavati razvoj Palestincima i pripisivati sebi zemlju koju Palestinci žele za buduću državu.

Također se naglašava da izraelska politika "uporno ugrožava održivost rješenja o dvije države".

Izvještaj kaže da najmanje 570.000  Izraelaca živi u naseljima koje UN i mnoge zemlje smatraju protuzakonitim.

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.