Nemiri u Wisconsinu nakon što je policajac ubio Afroamerikanca

15 Avg 2016
1167 puta

Jedna  je osoba pogođena iz vatrenog oružja, a policajac je ozlijeđen u nedjelju navečer na području Milwaukeea gdje traju nemiri nakon što je policajac ubio osumnjičenog afroameričkog muškarca zbog čega je guverner Wisconsina aktivirao Nacionalnu gardu.

Policijsko nasilje protiv Afroamerikanaca u zadnje dvije godine izazvalo je val protesta, pokrenulo nacionalnu raspravu o odnosu policije prema manjinama, te potaknulo osnivanje pokreta Životi crnaca su važni.

Nakon što je održano mirno bdijenje male grupe ranije, policija Milwaukeea rekla je u nedjelju navečer da su spasili jednu žrtvu pucnjave i prevezli je u bolnicu. Još nije poznato je li ozlijeđena osoba jedan od demonstranata.

Jedan je policajac hospitaliziran nakon što je kamen smrskao vjetrobransko staklo njegovog policijskog automobila, navela je policija, prenosi Hina.

Policija je saopćila da su počeli rastjerivati mnoštvo nakon čega su ispaljeni hici a neki su demonstranti počeli bacati kamenje i boce. Policija je nekoliko demonstranata privela.

Oko 20 specijalaca suočilo se s grupom od stotinu demonstranata u napetoj situaciji koja je potrajala do ranih jutarnjih sati, te bila obilježena sporadičnim pucnjevima.

Unatoč nasilju, policija je rekla da nije raspoređena Nacionalna garda, te da vlasti rade na tome da se uspostavi red.

Guverner Wisconsina Scott Walker iz opreza je aktivirao Nacionalnu gardu u slučaju da izbije jače nasilje nakon smrti 23-godišnjeg Sylvillea K. Smitha, kojeg je policajac ubio pri pokušaju bijega nakon što mu je zaustavio automobil. Smith, za kojega se ustanovilo da već ima podulji policijski dosje, gradom se vozio s napunjenim ukradenim pištoljem kada ga je policija izvukla iz vozila zbog "sumnjivih aktivnosti", izvijestile su vlasti. Drugi osumnjičeni, koji je pokušao pobjeći iz istog automobila brzo je priveden. 

U saopćenju policije Milwaukeeja ne stoji je li Smith, prije nego je ubijen, ispalio ijedan metak ili je tokom incidenta samo uperio pištolj u policajce. 

Mjesne vlasti nisu otkrile imena osumnjičenih niti policajca, kao ni njihovu rasnu pripadnost, piše Reuters.

Protest u Milwaukeeju   je zadnji u nizu demonstracija, većinom mirnih koje se često organiziraju u američkim gradovima u protekle dvije godine nakon policijskih ubistava crnaca u Baltimoreu i Fergusonu.

(FENA) B.D.

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.