S. Koreja prijeti nuklearnim napadom zbog vojnih vježbi

22 Avg 2016
1296 puta

Južnokorejski i američki vojnici započeli godišnje vojne vježbe, kojima simuliraju sveopći napad Sjeverne Koreje.

Više desetaka hiljada južnokorejskih i američkih vojnika započelo je godišnje vojne vježbe, kojima se simulira sveopći napad Sjeverne Koreje.

Istovremeno, sjevernokorejska vojska izdala je saopćenje u kojem prijeti da će preventivnim nuklearnim napadom pretvoriti Seul i Washington u "gomilu pepela", navodi AP i ističe da Pjongjang te vježbe vidi kao probu za invaziju.

Vježbe "Ulchi Freedom Guardian", koje traju dvije sedmice, u velikoj mjeri su kompjuterski simulirane, a u njih je uključeno oko 50.000 južnokorejskih i 25.000 američkih vojnika, navodi AFP.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje izrazilo je "veliko žaljenje" zbog upozorenja njihovog sjevernog susjeda, navodeći da su vježbe sa vojnicima SAD-a odbrambenog karaktera.

Seul i Washington su u više navrata poručili da nemaju namjere izvršiti invaziju na Pjongjang.

Posljednja u nizu upozorenja uslijedila su zbog porasta tenzija, nakon što je visoki sjevernokorejski diplomata nedavno prebjegao u Južnu Koreju, a SAD najavio da planira postaviti napredni raketni sistem u Južnoj Koreji.

Visoka pripravnost

Pri početku vježbi, južnokorejska predsjednica Park Geun-hye ocijenila je da slučajevi odmetništva ukazuju na unutrašnja previranja u Sjevernoj Koreji, što bi moglo izazvati napade Pjongjanga.

"Povećava se mogućnost da Sjeverna Koreja može preduzeti različite terorističke napade i provokacije kako bi zaustavila unutrašnje nemire, spriječila dalja odmetništva i izazvala zabunu u našem društvu", rekla je Park.

Ona je istakla da je južnokorejska vojska na visokom stepenu pripravnosti i poručila da će pružiti snažan odgovor u slučaju bilo kakve neprijateljske akcije njenog sjevernog susjeda.

Njeni komentari uslijedili su dan nakon što je Ministarstvo za ujedinjenje iz Seula pozvalo sve građane da budu na oprezu zbog mogućih pokušaja atentata Sjeverne Koreje na odmetnike i aktiviste protiv Pjongjanga u Seulu.

Pjongjang je ranije saopćio da je visoki sjevernokorejski diplomata koji je nedavno prebjegao u Južnu Koreju "kriminalac i ološ".

Zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA optužila je Seul da odluku Thaea Yong-hoa, koji je nekada bio na diplomatskom položaju u Ambasadi Sjeverne Koreje u Londonu, da prebjegne u Južnu Koreju koristi za propagandu usmjerenu na vrijeđanje rukovodstva u Pjongjangu.

Izvor: Al Jazeera

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.