Sindikalci se razišli, traže da NSRS ne usvoji smanjenje njihovih plaća

22 Dec 2016
1690 puta

Predstavnici sindikata budžetskih korisnika u Republici Srpskoj pozvali su danas na mirnim protestima u Banjoj Luci poslanike u Narodnoj skupštini da ne prihvate izmjene i dopune zakona kojima će doći do smanjenja plaća radnika u upravi, policiji, pravosuđu i prosvjeti.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac je zatražio od parlamentaraca da ne umanjuju stopu za minuli rad, a Vladu da nastave pregovore. 

-Nisam siguran da li će protesti uticati na odluku poslanika, ali je bitno da su se predstavnici sindikata okupili i poslali poruku da je odluka Vlade nekorektna  - rekao je Vrhovac.

Također, najavio je i da će, ukoliko poslanici usvoje izmjene i dopune koje se odnose na smanjenje plaća budžetskih korisnika, predstavnici sindikata tražiti da Ustavni sud RS-a razmatra ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba tog zakona. 

I predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić pozvala je narodne poslanike da traže od Vlade da u entitetskom budžetu za narednu godinu pronađe dodatnih 2.400.000 KM koliko je potrebno da ne dođe do smanjenja plaća. 

Ona tvrdi da, ukoliko se iz plaće radnika u policiji, izuzme topli obrok i druga davanja, to znači da je osnovna plaća policajca 382 KM, zbog čega je neprihvatljivo smanjenje minulog rada.

Smatra i da u ovom trenutku iz bezbjednosnih razloga ne bi trebalo smanjivati plaće policiji.

Sindikalci su se razišli, nakon kraćeg, mirnog zadržavanja u blizini zgrade parlamenta RS-a u Banjoj Luci, u kojem se danas razmatra prijedlog ekonomskih reformi i budžeta RS-a za narednu godinu.

Vlada RS-a utvrdila je na ranije prijedloge izmjena i dopuna više zakona kojima je predviđeno da se osnovna plaća budžetskih korisnika uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 posto do navršenih 25 godina, a više od navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 posto.

Za sindikalce su te odluke neprihvatljive, dok predstavnici vlasti smatraju da protesti nisu realni i da se “sindikat treba da solidariše” i prihvate smanjenje koeficijenata minulog rada s 0,5 na 0,3 posto.

(FENA) E.F.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.