Vanredna sjednica Gradskoj vijeće Zenica o problematici grijanja

12 Jan 2017
1233 puta

Vanredna sjednica Gradskog vijeća Zenice o problemu isporuke toplotne energije za potrebe grijanja stanovnika te projektu "Plava voda“, održava se danas na inicijativu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

On je jučer održao sjednicu Kolegija Gradske uprave u proširenom sastavu i od svojih pomoćnika, šefova svih službi i direktora javnih ustanova, čiji je osnivač Grad Zenica, zatražio je da sve resurse stave u službu građana, s ciljem prevazilaženja situacije zbog problema grijanja.

-Tražio sam hitnu sjednicu jer sam doveden u ovu situaciju. Izvinit ću se građanima, jer se ni kriv ni dužan nalazim u ovoj situaciji. Ovaj posao oko grijanja trebao se raditi godinama i posao je morao biti završen prije pet godina - smatra Kasumović.

On je u izlaganju ustvrdio da su gradnju nove Toplane-Termoelektrane "zavlačile strukture iz Sarajeva“, te da se danas "mora naći načina i hitno krenuti u rješavanje tog problema“.

Kineski investitori su, naveo je, preuzeli posao i sredstva postoje za izgradnju KTG-a.

Kazao je da se, dok se ne riješi situaciju sa KTG-om, ne može ništa dogovarati sa ArcelorMittalom, koji je ponudio projekt da vlasništvo grada u njihovom projektu bude 20 posto, ArcelorMittala 50 i dobavljača 30 posto.

-Grad Zenica je kreditno nesposoban za dodatno zaduženje, ali moramo poduzeti poteze kako ne bi se doveli opet u ovakvu situaciju - kazao je Kasumović.

Sjednica Gradskog vijeća je u toku i čuli su se različiti prijedlozi kojim se konstatuje teško stanje u grijanju stambenih prostora. Tražene su i ostavke, pozivalo se na ranije prijedloge da se napusti projekt TE-TA i riješi namjere da je prave Kinezi, a da se ponovno pristupi rješenju problema s Termoelektranom Kakanj.

Uz bezbroj drugih rasprava, koje su samo konstatovale teško stanje i ranije propuste u radu općinskog i gradskog vijeća, na vanrednoj sjednici Gradskoj vijeća usvojen je zaključak da se formira komisija koja će dati prijedlog najboljeg rješenja kada je u pitanju grijanje grada, te da se subvenciraju računi.

(FENA) L.A.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.