Obilježena 24-ta godišnjice tenkovske bitke na Karušama

20 Mar 2017
14942 puta

BITKA KOJA JE PREOKRENULA SUDBINU RATA U KORIST ARBIH

Nakon učenja jasin-dove u džematima MIZ-a Doboj, polaganja cvijeća i učenja fatihe za poginule borce i šehide odbrambeno-oslobodilačkog rata, te CŽR na prostoru Doboj Juga, kod centralnog spomen obilježja u Matuzićima u nedjelju je obilježena 24-te godišnjice velike pobjede boraca ARBiH sa ovih prostora u poznatoj tenkovskoj bici na ušću rijeke Usore u Bosnu u periodu od 18 do 22 marta 1993.godine. Tom prilikom ARBiH je uništila osam tenkova, tri transportera, a iz stroja izbacila oko sedamdeset neprijateljskih vojnika. U akciji odvraćanja neprijatelja od namjere zauzimanja međuriječja rijeka Usore i Bosne i ovladavanja komunikacije Doboj-Teslić, odnosno Doboj-Maglaj na strani ARBiH, tačnije „203-će Slavne mtbr Doboj-Bosna“ koja je djelovala u sastavu OG 7-Jug poginuli su: Muratović Suad-Suče, Osmanbegović Nahid-Nahko, Smajlović Meho-Oskar, Muratović Sead,Husić Amil ,Aličić Smajo. Trojica prvih su dobitnici Zlatnog ljiljana.

O ovim događajima pred više od četiri stotine prisutnih sudionuka martovskih dana 1993.godine govorili su u ime domaćina-Koordinacije boračkih organizacija Doboj Jug Kemal Zajimović, Mujo Avdić, ratni načelnik štaba „203-će brigade“, Mirnes Tukić-općinski načelnik, poslanik u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović, te generali Hazim Šadić, komandant II Korpusa ARBiH i Anđelko Makar, načelnik štaba ovog korpusa.

Svi su naglasili da je ova bitka preokrenula daljnju sudbinu rata u korist ARBiH, digla moral njenim jedinicama ,a groblje tenkova na Karušama je i danas tome potvrda. Načelnik Doboj Juga Mirnes Tukić koji je u vrijeme bitke imao samo sedam godina poručio je građanima da na poprište bitke dovode svoju djecu i unuke, da im pričaju da su im očevi i djedovi golim prsima stajali ispred čelika i da se ova bitka nikada ne smije zaboraviti, samo radi istine i opreza. I danas u ovoj zemlji postoje retrogradne snage koje se nisu odrekle svoje ratne ideologije, kazao je poslanik u PSBiH Šemsudin Mehmedović o čemu mi bošnjaci moramo itekako povesti računa. Sva je sreća što su ostali sljedbenici naših branitelja, jer je u ovoj zemlji ipak puno više dobrih, nego zlih ljudi koji vole svoju zemlju. General Anđelko Makar je kazao da je doprinos II Korpusa ARBiH veliki. Imao je više 30 brigada, a kroz cijeli rat je kroz korpus prošlo više od što šezdeset hiljada boraca. Od toga je na žalost poginulo jedanaest hiljada. Drugi korpus ARBiH je cijeli rat bio u okruženju, ali terotorija koju je branila OG-7 Jug, pa i 203-ća brigada je bila u još težoj blokadi, pa je tim više svaka pobjeda nad neprijateljem, a posebno ova koja nema cijenu vaš i naš najveći kapital ,jer se na ovom prostoru branila BiH.

Generalima i nekolicini gostiju,načelnik Doboj Juga Mirnes Tukić je uručio knjigu “Pečat slobode“ koju je izdala općina u znak sjećanja na sve poginule borce i šehide tadašnjih slobodnih teritorija Doboja.

Druženje boraca i starješina ARBiH na ovoj manifestaciji je nastavljeno nakon vojničkog pasulja koji je pripremljen za sve prisutne.

Miralem BEGIĆ

ocijeni
(1 glas)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.