VM BiH: Dan žalosti u BiH 11. jula

07 Jul 2017
2660 puta

Vijeće ministara BiH na danas održanoj sjednici donijelo je odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH. Medijske kuće na teritoriji BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Na sjednici je Vijeće ministara BiH utvrdilo i dostavit će Predsjedništvu BiH Prijedlog protokola o saradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba i za bh. potpisnika predložilo predsjedavajućeg Denisa Zvizdića. Cilj je efikasnije rješavati pitanja nestalih osoba, odnosno stvoriti uvjete za brže pronalaženje i identifikaciju posmrtnih ostataka nestalih unapređenjem saradnje nadležnih tijela dviju država. Protokol definira proces razmjene svih informacija o sudbini nestalih osoba, postupke predaje, odnosno ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka.

Vijeće ministara BiH usvojilo je poziciju BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja za drugi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije, koji će biti održan u Briselu 10. jula 2017. godine, te utvrdilo sastav kompletne delegacije za ovaj sastanak.

Usvojena je i informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju” provedenog u martu i aprilu 2017. godine. Prema informaciji, 69,2 posto ispitanika podržava pristupanje BiH Evropskoj uniji (EU), što je za 6,8 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Direkcija za evropske integracije ovo istraživanje provela je u periodu od 28. marta do 10. aprila 2017. godine putem CATI metode na uzorku od 1.200 ispitanika u cijeloj BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva vanjskih poslova o viznom režimu za državljane BiH i strane državljane koji dolaze u BiH. Formirana je interresorna komisija koju će, uz predstavnike Ministarstva vanjskih poslova, činiti predstavnici nadležnih državnih ministarstava i Ureda predsjedavajućeg, a koja će u interesu BiH hitno pripremiti i predložiti izmjenu važećih propisa o viznom režimu, vodeći računa o ekonomskim, turističkim i sigurnosnim aspektima te iskustvima zemalja u regiji.

Na sjednici je osvojena i informacija Ministarstva vanjskih poslova o provedbi Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i realizaciji zaključka Vijeća ministara BiH, koja se odnosi na naplatu obaveza od Republike Srbije za korištenje objekta Ambasade bivše SFRJ u Ankari, koji je pripao BiH u procesu sukcesije, za period od 1. januara 20l2. godine do 31. decembra 2016. godine. Riječ je o 553.300 američkih dolara koje će Republika Srbija isplatiti BiH za korištenje zgrade Ambasade bivše SFRJ u Ankari u tri jednake rate u skladu s Provedbenim protokolom koji su dvije države zaključile krajem maja 2017. godine.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.