Požari u regiji: Alarmantno na Čvrsnici

19 Jul 2017
2050 puta

Veliki požar na području bosanskohercegovačke općine Jablanica i dalje se širi, a kako je saopćila Civilna zaštita ove općine, požarna linija proširila se noćas prema lokalitetu Sljemena i prijeti velika opasnost da se proširi i na plato Čvrsnice, gdje se nalazi borova šuma, prenose bh. mediji.

"S obzirom na smjer širenja požara prema platou Čvrsnice i nemogućnost pristupa kopnenim snagama, bilo bi potrebno što hitnije djelovati iz zraka, i to u ranim jutarnjim satima, kada, zbog pada temperature, vatrena linija ima najmanji intenzitet širenja", ističu iz Civilne zaštite općine Jablanica, javlja agencija Fena.

Sarajevski mediji navode kako se u srijedu očekuje povratak helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na ovu lokaciju, pošto su požari na području Ljubinja sanirani.

Vatra na Čvrsnici se, nakon dva mirnija dana, intenzivirala u utorak, pa je zatražena pomoć OSBiH u gašenju požara iz zraka, kao i pomoć vatrogasnih jedinica iz susjednih općina.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, kazao je kako je na njegovom području odgovornosti jedino požar na Čvrsnici trenutno van kontrole.

"Planira se prosijecanje šume, kako bi se požar odvojio od dijela planine koji još nije bio zahvaćen. Za takvu akciju bit će potrebno četiri do pet sati pješačenja po teškom terenu, ali danas ćemo nastojati to uraditi. Zajedno s vatrogascima, raspolažemo sa 100 do 150 ljudi na terenu", istakao je Solak i dodao kako se radi o okomitom terenu, gdje ni gašenje požara helikopterom ne daje previše efekta.

Crna Gora: Antonov djeluje kod Obosnika
Ukrajinski protivpožarni avion Antonov 32P, čiji je kapacitet 8.000 litara vode, uključio se u srijedu ujutro u akciju gašenja požara iznad Obosnika, javila je Radio-televizija Crne Gore.

Komandir tivatske Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić kazao je kako kanader ima jasne instrukcije Direktorata za vanredne situacije kad je riječ o prioritetnim požarištima, prenosi Tanjug.

"Druge ekipe su na terenu, sve ostalo zavisi od meteo uslova, ali možemo reći da je situacija sada mnogo bolja", rekao je Barbić.

Antonov gasi požar iznad Obosnika, kazao je on i dodao kako je to "onaj kraj koji ide prema Krašićima, da presiječe taj krak, zatim da presiječe kraj prema Luštici, a onda po prioritetima".

Letjelica iz Ukrajine stigla je u utorak navečer na tivatski aerodrom, a u srijedu će stići pojačanje iz Švicarske u vidu višenamjenskog helikoptera Super Puma, čiji je kapacitet 2.000 litara vode.

Iz Direktorata za vanredne situacije saopćeno je kako je u opštinama Tivat i Herceg Novi situacija nepromijenjena.

"Aktivni su požari u mjestu Mardari, pojasu Solila-Topliš, duž sela Ðuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, na Plavim horizotima i Debelom brijegu ka Prijevoru", navode iz Direktorata.

Saopćeno je kako u Ulcinju, Baru, Budvi i Kotoru nema aktivnih požara.

Hrvatska: Split u izmaglici
Požar koji je posljednja dva dana ugrožavao Split i njegovu okolinu još nije lokaliziran, ali je stanje na požarištu razmjerno povoljno, a četiri kanadera će tokom srijede još natapati rubne dijelove požarišta, informacije su koje je agencija Hina dobila u srijedu ujutro u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

U požaru u Splitu i njegovoj okolici do sada je izgorjelo 4.500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika.

Dežurni operativac u ŽVOC-u rekao je kako će kanaderi, osim tog požarišta, gasiti vatru koja od utorka gori na sjevernoj strani Mosora, ali se do srijede ujutro nije gasila zbog nepristupačnog terena. Vatrogasci su javili kako tamo nisu ugroženi objekti te da se nadaju kako će zračne snage u srijedu ugasiti i taj požar.

Split je od srijede ujutro u dimnoj izmaglici, koja se, objašnjavaju u ŽVOC-u, očekivala nakon tako velikog požara.

"Riječ je o normalnoj pojavi nakon tako velikoga požara. Na terenu vatra još tinja na nekim mjestima. Konkretno, i na Karepovcu dimi, ali se cijelu noć tamo dežuralo s cisternom i nema nikakve opasnosti za građane. Zavod za javno zdravstvo konstanto mjeri kakvoću zraka. Vjerujemo da će ovaj nezapamćeni požar na ovim prostorima biti proglašen ugašenim kroz koji dan", navode iz ŽVOC-a.

I policija se nada kako će požar biti što prije ugašen, a pretpostavlja se da će policija na požarištu danima obavljati očevid, ne bi li utvrdili kako je došlo do požara.

U medijima su se pojavile informacije kako je za taj požar kriv dalekovod, ali to je ubrzo demantirano.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.