Čvrsnica i dalje gori, traži se pomoć helikoptera

20 Jul 2017
1883 puta

Vatrogasci i pripadnici Šumarstva Prenj, opremljeni brentačama, grabljama i drugim alatkama, pokušavaju spriječiti širenje požara.
Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona gori na 23 mjesta.
Civilna zaštita općine Jablanica izvjestila je kako se požarna linija u jednom dijelu planine Čvrsnica proširila te su zatražili djelovanje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"Promatrač koji sa skupinom planinara izviđa područje požarišta javio je da se požarna linija u jednom dijelu proširila iznad kotline u kojoj je planirana akcija gašenja. Stoga iz Civilne zaštite traže da djeluje helikopter u nekoliko navrata kako bi neutralizirao te točke uz pomoć ljudi koji će biti na terenu", priopćio je Operativni centar civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nakon što je na području Ljesovine, nedaleko Konjica, ugašen požar nedaleko tog požarišta, na otprilike kilometar sjeverno, primijećena su dva nova požara. Oni su uočeni u podnožju planine Viljak, a gori bukova i hrastova šuma, na nepristupačnom terenu.

Vatrogasci s pripadnicima Šumarstva "Prenj" i lokalnim šumarom, opremljeni brentačama, grabljama i drugim alatkama pokušavaju spriječiti širenje požara.

Ukupno 23 požara na području Hercegovine
Površina koju je zahvatila vatra teško je procijeniti zbog nepreglednosti terena, ali se pretpostavlja da se radi o više hektara.

Vatrogasci iz Konjic i zaposlenici Šumarstva "Prenj" u gašenju požara ostaju sve dok se vatra u potpunosti ne ugasi, priopćili su iz Civilne zaštite.

Pored navedenih požara, u protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona registrirana su još 23 požara u kojima je gorjela trava i nisko raslinje i otpad.

Požari su registrirani na području Mostara, Čitluka i Čapljine, navodi se u priopćenju.

Požar iz Crne Gore prešao u Konavle
Požar koji je u utorak izbio na brdu Bjelotina u Crnoj Gori prešao je u srijedu u noćnim satima u Hrvatsku na područje Općine Konavle, potvrdio je u četvrtak zapovjednik JVP Konavle Mario Magud te dodao kako zbog nepristupačnog terena vatru gase kanaderi, prenosi agencija Hina.

„Imali smo mirnu noć jer nije bilo puno vjetra. Tijekom jutarnjih sati stigla nam je pomoć iz zraka jer vatrogasci ne mogu prići predjelu koji trenutačno gori. Tijekom jutra stigla su dva kanadera, a zatražena je pomoć još dva“, rekao je Magud te dodao kako budno prate situaciju.

Prema prvim procjenama požar je zahvatio ukupno oko 250 hektara površine, od kojih je 50 hektara s hrvatske strane.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.