Zabilježeno preko 30 trovanja gljivama

05 Okt 2017
1655 puta

Prošla je sedmica kako su zabilježena prva trovanja gljivama na području Republike Srpske kada je u bolnici završilo 16 osoba.
Čak 16 osoba završilo u bolnici zbog trovanja gljivama.


Nažalost, ta brojka nije bila posljednja. Još su tri pacijenta zbog trovanja gljivama i dalje na liječenju na Univerzitetskom kliničkom centru RS, a njih 28 je pušteno na kućno liječenje, navodi glassrpske.


Naime, sa područja Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Čelinca, Prnjavora, Kozarske Dubice i Prijedora ukupno je bio hospitalizovan 31 pacijent u UKC RS zbog trovanja gljivama, 27 pacijenata u periodu od 23. do 28. septembra, dok su četiri nova slučaja kasnije zabilježena.


Bili životno ugroženi
Kako navode iz UKC RS, dob najmlađeg pacijenta koji je bio hospitalizovan je osam, a najstarijeg 76 godina.
"Od pomenutog broja pacijenata, šest je bilo životno ugroženo i bili su hospitalizovani u Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane. Ovi pacijenti su se oporavili i premješteni su u Kliniku za infektivne bolesti UKC RS", navodi Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS.


Simptomi i prva pomoć kod trovanja gljivama
Prema riječima Antonije Verhaz, načelnice Klinike za infektivne bolesti UKC RS, u ovom trenutku su u ovoj klinici hospitalizovana tri pacijenta, a njihovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno, te zbog daljeg liječenja i praćenja ostaju u bolničkim sobama.
Podsjećamo, simptomi kod trovanja gljivama mogu biti lakši ili teži. Bolje je čuvati se i ne jesti gljive za koje niste sigurni da su jestive.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.