Prekida se štrajk sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK

22 Nov 2017
3592 puta

U zgradi Vlade ZDK premijer Miralem Galijašević i Haris Husremović, predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK, potpisali su Sporazum o usaglašenom Kolektivnom ugovoru koji će važiti od 1.1.2018. godine.

Galijašević očekuje da će u skorije vrijeme biti postignut dogovor i sa Nezavisnim strukovnim sindikatom uposlenih u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona i da će funkcija zdravstva biti u punom kapacitetu, a današnjim potpisivanjem ovog Sporazuma je za Vladu ZDK štrajk praktički završen.

“Imam potrebu da naglasim specifičnost zdravstvenog sistema u ZDK leži u činjenici da Vlada upravlja i osnivač je Kantonalne bolnice, a za sve ostale domove i ustanove u kantonu su općine. Ovime ne utičemo na ponašanje menadžmenta u Domovima zdravlja i zapošljavanje, na analize troškova i na omjer medicinskog i nemedicinskog kadra. Mislim da je ovo sistemska greška i da treba vratiti u sistem da ZDK bude upravljač svim zdravstvenim ustanovama kako bi mogli upravljati na pravi način i sredstvima i zdravstvenim sistemom”, izjavio je Galijašević.

Prema Sporazumu o Kolektivnom ugovoru, koji bi trebala već sutra potvrditi i Vlada ZDK, doktorima će se uvećati koeficijenti, prvo u januaru za otprilike 15%, a nakon 6 mjeseci za dodatnih 15%, pa bi doktori koji sada imaju platu oko 1200 KM od sredine sljedeće godine imali oko 1600 KM. Ukupna potrebna sredstva koja će biti potrebna osigurati preko Zavoda zdravstvenog osiguranja iznose ok 5,2 miliona KM.

Predsjednik kantonalnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK Husremović se nada da će novi uslovi biti zadovoljavajući kako bi se zaustavio egzodus doktora iz zdravstvenih ustanova na području našeg kantona.

zenit.ba

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.