Održana javna tribina pod nazivom Darivanje organa novi život na dar

05 Mar 2018
1700 puta

U organizaciji Donorske mreže BiH i Udruge/udruženja dijaliziranih i transplatiranih bolesnika FBiH i domaćina JU Opća biblioteka održana je javna tribina pod nazivom Darivanje organa novi životni dar.

Učesnici tribine su bili prof. dr. Besim Prnjavorac, Tomislav Žuljević transplatirani pacijent i dr. Nermina Rizvanović anasteziolog i član eksplantacionog tima Kantonalne bolnice u Zenici. Program je vodila mr. Almina Alagić

Prof. dr. Besim Prnjavorac, specijalista interne medicine, nefrolog, klinički imunolog, koji obavlja dužnost načelnika Odjeljenja dijalize u Općoj bolnici u Tešnju od njegovog osnivanja 1992. godine, govorio je o bubrezima i bubrežnim bolestima, načinu identifikacije njihovog rada i zastoja kao i mogućnostima jedinog organa čija se funkcija može obavljati vještački u dijaliznim centrima. Na milion stanovnika dolazi 20-25 dijaliznih bolesnika.Iznosio je podatke o brojevima dijaliznih bolesnika na broj stanovnika u svijetu, broju transplatiranih pacijenata i ekonomskim efektima koje donosi transpaltacija. U Općoj bolnici u Tešnju se dijalizira 58 pacijanata. Jedna pacijentkinja se dijalizira tako dugo da je trošak dijalize iznosio miliom KM, a u BiH transplatacija bubrega košta 34 000 KM, iz čega se mogu vidjeti ekonomski efekti transplatacije. Član je Donorske mreže BiH od 2002. godine.

Žuljević je transplatirani pacijent koji se aktivno uključio u rad Udruženja i promoviše kroz tribine pristupanje Donorskoj mreži iznoseći svoje iskustvo.

Dr. Rizvanović je detaljno opisala moždanu smrt, postupke utvrđivanja i vezu sa transplatacijom nakon moždane smrti.

Učesnici tribine je grupa entuzijasta koja pokušava široj javnosti približiti ovu problematiku. Zakonska rješenja imamo, ali puno toga je još potrebno uraditi, prije svih nadležna ministarstava i javnom mjenju, da bismi se približili, recimo, susjednoj Hrvatskoj koja je jako puno učinila u ovoj oblasti. Do tribine je došlo zahvaljujući Saši Turkovići i društvenoj mreži koji je uvezao Opću biblioteku i učesnike tribine. U publici je bila i majka Fikreta Halilović koja će donirati sinu bubreg. U publici su bile dominantno učenice Medicinske škole i Mješovite srednje škole koja pohađaju zdravstvena zanimanja.

 

Tešanjski dnevnik/Husein Galijašević

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.