Novi Zakon o PIO-u pokriva pogrebne troškove u slučaju smrti penzionera

02 Avg 2018
4783 puta

Manje je poznato da novi Zakon o PIO-u koji je stupio na snagu 1. marta ove godine predviđa nadoknađivanje pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije, odnosno penzionera.

Kako predviđa poseban Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije, naknada se isplaćuje ako je penzioner imao prebivalište u Federaciji BiH ili Distriktu Brčko. Naknada se isplaćuje u visini prosječne penzije isplaćene u Federalnom zavodu u mjesecu prije smrti korisnika penzije.

Pravo na naknadu ima nasljednik – član uže porodice koji izmiri troškove pogreba, a može biti bračni supružnik, razvedeni bračni supružnik, dijete...

Pod troškovima pogreba smatraju se najnužniji troškovi neophodni za obavljenje pogreba, sanduk ili tabut, pokrov za sanduk ili tabut, nadgrobni znak i prijevoz na grobno odredište.

Postupak za ostvarivanje prava se pokreće zahtjevom za nakdanu pogrebnih troškova koji se podnosi direktno Federalnom zavodu za PIO/MIO.

Više o ovome možete saznati na sljedećem linku.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.