Antifašisti Tešnja na „Igmanskom maršu“

Formiranjem Prve proleterske brigade Narodno-oslobodilačke vojske u Drugom svjetskom ratu, nacifašistima je poremetilo planove u napredovanju na Istočnom frontu. Naime, morali su angažovati velike snage na Jugosovenskom ratištu. Zato su poduzeli Drugu neprijateljsku ofanzivu, sa ciljem uništenja Titovih partizana, stavljanjem u totalno okruženje jedinica NOV u širem reonu Sarajevske oblasti.

Zato je odlučeno, usiljenim maršom, pod nemogućim uslovima, izvući jedinice iz okruženja, preko Sarajevskog polja za Igman, u noći 27. januara 1942. godine na temperaturi minus 32 stepena Celziusa.

 Obilježavanje Igmanskog marša, jedne od najslavnijih epizoda iz perioda NOB, dug je svih poštovalaca antifašističkog otpora naših naroda i tekovina antifašizma.

Udruženje antifašista „Josip Broz Tito“ Tešanj svojim Programom rada  i Kalendarom obilježavanja značajnih datuma, ličnosti i događaja iz NOR, od početka svog rada i djelovanja, već peti puta učestvuje na Igmanskom maršu.

I ove, 2019. godine,   26. januara organizovano je učešće sa stotinu članova i simpatizera našeg Udruženja, uz finasiranje prijevoza od samih učesnika Marša.

 Za očekivati je  da nam se pridruže i druga, srodna udruženja koji podržavaju ideju antifašizma, a neka i ovo bude otvoreni poziv za sve građane.

 Uz prisustvo zvaničnom programu obilježavanja, brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine i Regiona su položile cvijeće ispred Spomenika na Velikom polju.

 Druženje je nastavljeno uz Partizanski  ručak i srdačne prijateljske susrete prijatelja, antifašista.

 

 Fotografije možete pogledati na: https://www.facebook.com/pg/Udru%C5%BEenje-antifa%C5%A1ista-Josip-Broz-TITO-Te%C5%A1anj-505133562957404/photos/?tab=album&album_id=1493629440774473

 SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NARODU!

 

 

                                                            UDRUŽENJE ANTIFAŠISTA

"JOSIP  BROZ - TITO "TEŠANJ

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.