Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj obilježilo 20 godina od osnivanja

Jedno od najuspješnijih tešanjskih, ali i BiH društava, udruženja građana, je svakako i Udruženje za uzgoj izaštitu sitnih životinja Tešanj. U subotu su svečano obilježili svojih dvadeset godina od osnivanja. Prvo su u ulici Saliha Sarića otvorili svoj novi objekat. Rijetka su ovakva udruženja u okruženju pa i u Evropi koja imaju ovako lijepe vlastite prostorije. Sa druge strane i centralni dio grada je uljepšan novim objektom umjesto ruine.

Vrpcu su presjekli Fajko Hadžimehić prvi predsjednik Društva, načelnik mr. Suad Huskić, Edin Jabandžić aktuelni predsjednik Društva i Đuro Matraković predsjednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH

Novi objekat ima tri etaže. Na prvoj je jedna prostorija sa posebnim ulazom, bez namještaja, vjerovatna namijenjena izdavanju. Na drugom je radna prostorija za održavanje sastanaka sa veoma lijepim namještajem, vitrinama sa trofejima i u potkrovlju su dvije sobe sa pet ležajeva, kupatilom i kuhinjom, namijenjenoj za goste. Prostorije su veoma lijepo namještene i spremne za korištenje. Vrijednost radova na izgradnji iznosi oko 100.000 KM, au izgradnji objekta značajno su učestvovali članovi, novčanim sredstvima i dobrovoljnim radom. Izgradnju je pomogao i Savez BiH, Općina Tešanj, tešanjski privrednici i drugi.

U Tešnju se ideja o formiranju udruženja uzgajivača počela javljati po završetku rata i to od nekoliko iskusnih uzgajivača, članova predratnog udruženja iz Doboja. Odluka o osnivanju je donesena krajem 1998. godine, a Društvo je upisano u sudski registar 9.3.1999. godine. Prvi predsjednik je Faik Hadžimujić.

Kvalitetom i sistematskim radom, tešanjsko Udruženje postaje okosnica i nosilac rada na državnom nivou. Edin Jabandžić treći i aktuelni predsjednik Društva postaje predsjednik Saveza udruženja BiH i uspijeva organizovati jedinstven savez BiH i dobiti članstvo u evropskoj asocijaciji. Sjedište saveza dolazi u Tešanj, a pokreće se izdavanje časopisa, organiziraju se izložbe svake godine (prva 2000. godine), čak i u vrijeme krize nastale pojavom ptičije gripe. Svaka izložba je bolja od one predhodne, a nedavna, o kojoj sam pisao u Tešanjskom dnevniku, je dobila visoka priznanja. Od 2005. godine proglašavani su svake godine najboljim društvom u BiH, a prema rezultatima očekuju da će se to desiti i za 2018. godinu.

Prisutnima se obratio predsjednik Edin Jabandžić, zatim načelnik mr. Suad Huskić i gosti:Đuro Mitraković predsjednik Saveza BiH, Željko Šarepac predsjednik Saveza za uzgoj izaštitu sitnih životinja Hrvatske, Vančo Ilijevski predsjednik Saveza Makedonije, Milan Brkić predsjednik Sudijskog odbora asocijacije odgajivača Srbije i Igor Čegovernik predsjednik Sudijskog odbora sudija Slovenije.

Nakon završetka ceremonije i otvaranja novog objekta u prepunoj maloj sali Cko održana je promocija monografije Društva pod nazivom Radom do uspjeha. Autor monografije, glavni urednik i ujedno član Društva je Ivica Kovač (koji je objavio dvije stručne knjige, bavi se fotografijom i takođe je zaljubljenik u uzgoj i zaštitu sitnih životinja). Na promociji je govorio Edin Jabandžić, a moderirao je Ramiz Brkić. Ponovo su se obratili Načelnik i gosti iz Makedonije, Srbije i Hrvatske. Svi govornici su govorili pohvalno o Društvu. Da postoji sloga u kontinuitetu Društva pokazuje i prvi red na promociji u kome su bili svi dosadašnji predsjednici.

Povodom 20 godina postojanja, nakon promocije knjige, uručene su plakete i zahvalnice.

Osim svih predsjednika Društva, plakete su dobili:Suad Huskić, Fuad Šišić, Hakija Užičanin, Izudin Ahmetlić, Ishak Jabandžić, Ivica Kovač, Elmedin Karabegović, Jasmin Makarević i Sead Delić.

Priznanja su dodijeljena:Općina Tešanj, Adimark d.o.o., Madi d.o.o., Inter d.o.o.,Savez zauzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH, Đuro Mitraković, Muhamed Hajdarević, UG za uzgoj izaštitu sitnih životinja”Dobojski odgajivač”,UG za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica, Udruga “Golub” Virovitica, Društvo gojitejev malih pasemskih živali Ormož, Združenje “Dijamantski petel” Tetovo, Klub odgajivača ukrasnih i Sremsko-mitrovačkih golubova”Sremsko-mitrovački prevrtač”, Hasan Vilašević, Adnan Mujić, Esad Djedović, Midhet Hambašić, Jasmin Demirović posthumno, Sead Bradić posthumno.

FOTO

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.