Potpisan ugovor o finansiranju novog CHP postrojenja i rešavanju glavnog izvora zagađenja u Zenici

Potpisan je finansijski ugovor za projekat izgradnje novog postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP) koje će umesto uglja kao gorivo koristiti koksni i visokopećni gas železare u Zenici. Očekuje se da projekat reši problem grejanja i značajno smanji emisije štetnih gasova u jednom od najzagađenijih gradova Evrope, prenose mediji.

 
 Novo postrojenje izgradiće Toplana Zenica, zajedničko preduzeće kompanije ArcelorMittal, najvećeg proizvođača čelika na svetu, Grada Zenice, KPA Unicon iz Finske, i finske finansijske institucije Finnfund.

Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, izjavio je da se početak rada novog postrojenja očekuje u junu 2020. godine. ArcelorMittal Zenica je vlasnik 50% zajedničkog preduzeća Toplana Zenica, dok Grad Zenica ima vlasnički udeo od 20%, a KPA Unicon i Finnfund po 15%.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je finansijski paket vredan 46 miliona evra za projekat izgradnje novog kogenerativnog postrojenja. Deo paketa je kredit od 28 miliona evra od EBRD-a, a deo kredit od 18 miliona evra koji je odobrila Banca Intesa Sanpaolo S.p.A., saopštio je EBRD.

Postojeće CHP postrojenje železare je jedini izvor daljinskog grejanja zimi, a skoro polovina goriva koje koristi je ugalj, pa je postrojenje veliki izvor zagađenja sumpor-dioksidom (SO2). Zagađenju vazduha doprinose vremenski uslovi i geografski položaj Zenice u kotlini, navodi EBRD.

Projektom izgradnje novog kogenerativnog postrojenja značajno će se smanjiti količina zagađujućih materija koje se ispuštaju u atmosferu. Emisije prašine smanjiće se za 94%, emisije SO2 za 89%, a emisije azotnih oksida za 74%, navodi se u netehničkom rezimeu na sajtu EBRD-a.

Projekat ima za cilj da koncentracije atmosferskih gasova koji nastaju tokom sagorevanja dovede na nivo koji će biti u skladu sa nacionalnim standardima i zahtevima relevantnih propisa EU (Direktiva o velikim ložištima).

 

ENERGIS

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.