Protest porodilja u Zenici: Kako ću svojoj desetomjesečnoj bebi objasniti da nema mlijeka?

12 Feb 2020
1139 puta

Tridesetak porodilja koje čekaju naknade održale mirni protest ispred sjedišta Gradske uprave Zenica. Poručile da su za njih isto krivi i Kasumović i vijećnici.

"Kako ću svojoj desetomjesečnoj bebi objasniti da nema mlijeka, da nema pelena? Mene politika ne interesuje. Hoću naknadu koju sam zaslužila. Za mene su krivi jednako i vi gradonačelniče i vi vijećnici. Sram neka vas bude..", govorila je vidno uzrujana jedna od porodilja koje su održale danas mirni protest ispred sjedišta Gradske uprave i Vijeća Grada Zenica.

Tridesetak porodilja zajedno sa bebama poručile su da će doći na narednu sjednicu Vijeća i da neće dozvoliti nikom "da napusti salu dok se ne dogovore".

- Protest nije organizovala ni jedna politička stranka. Nas ne zanima niko od njih. Svi su nam krivi podjednako. To što se ne mogu dogovoriti, nas ne zanima. Na njima je da nađu način kako da nam uplate pare. Neka nađu rupu u zakonu, kao što su nalazili milion puta kada je njima trebalo. Nek prebace naše pare koje je uplatio Kanton. To nema veze sa gradom. Ovo nisu samo naknade za porodilje, već i za djecu koja primaju dječiji doplatak... Porodiljske naknade za dosta porodica su jedini izvor finansiranja. A oni nas drže kao taoce, kazala je Nerma Kadrić.

Lejla Hubijar, majka stopostotnog invalida koja prima porodiljsku naknadu radi polovine radnog vremena, izjavila je da majke nemaju vremena da se bave "njihovim političkim cirkusom", da hoće samo naknade koje im pripadaju.

- Molimo vas da sjednete i dogovorite se. Za nas ste krivi jednako svi, poručila je porodilja Dženana Džampo.

Porodiljama su se obratili gradonačelnik Fuad Kasumović, predsjedavajuća GV Diana Bešić i njen zamjenik Jasmin Hodžić.

- Ja sam presretan k'o čovjek što sam probudio građane Zenice da se bore za svoja prava. Ali, politika vas iskorištava. Zar nije dno dna iskorištavati djecu. Idite pred SDA i od njih tražite, kazao je Kasumović koji je najavio da će u roku od sat vremena "deset prozeničkih vijećnika potpisati zahtjev za održaanje hitne sjednice Vijeća za četvrtak".

Hodžić je izrazio žaljenje što dolazi do ovakvih stvari da mlade majke moraju sa djecom na ulici tražiti svoja prava.

- Došao sam iz Radnog predsjedništva Vijeća došao da razgovaram sa porodiljama, mda im kažem da ću zajedno sa predsjedavajućom Vijeća tražiti zakazivanje ili hitne ili redovne sjednice na kojoj ćemo tražiti da prva tačka dnevnog reda bude Prijedlog Budžeta, a druga tačka da bude Privremeno finansiranje. To znači da će bilo šta od toga da bude usvojeno, biti zadovoljni budžetski korisnici. To može riješiti ovu agoniju u roku od sedam dana, rekao je Hodžić.

Bebe su na različite načine reagovale na priče troje političara: neke su gugutale, neke plakale a neke se opet smijale.

(Oslobođenje)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.