Saradnja dvije škole: Učenici iz Tešnja borave u Čačku

28 Feb 2020
1571 puta

Dvadeset učenika i profesora iz Elektrotehničke škole iz Tešnja (BiH) borave ovih dana u Čačku kao gosti Tehničke škole. To je dio projekta “Let’s look together over the fence” koji su podržale organizacije RYCO Western Balkan i UN Peacebuilding Fund, a koji podrazumijeva razmjenu učenika.

Cilj je uspostavljanje interkulturalnog dijaloga, razbijanje predrasuda, mobilnost mladih i podsticanje njihovog aktivizma u lokalnoj sredini, piše ozonpress.net.


— Jedna radionica se zasniva na tom interktulturalnom dijalogu, kako da se približe jedni drugima, kako da se poštuju, kako da razbiju predrasude. Bavimo se pitanjima aktivnosti mladih u lokalnim zajednicima, ako nisu uključeni zašto nisu. Treća aktivnost je pitanje kulture i religije, i koliko imaju sličnosti. Posebno bih istakla da su na razmjenu izabrana djeca koja nisu imala priliku da putuju izvan granica i koja su iz višečlanih porodica — kaže Elma Škiljo, profesorka Elektrotehničke škole u Tešnju.


— Cilj nam je da podstaknemo decu da pogledaju preko ograde, da zavire u tuđe dvorište, da shvate i pobijede predrasude. Naše kulture i religija su različite, ali oni su isto djeca i mogu zajednički učestvovati u svojim aktivnostima. Ideja je interkulturalnost, prevazilaženje predrasuda ako uopšte postoje, a samim dolaskom i druženjem vidjeli smo da kod djece ne postoje predrasude — navodi Tatjana Jaćimović, koordinator projekta u Tehničkoj školi.

Učenici sa kojima smo govorili, oduševljeni su prijemom u Čačku. Kako su nam rekli, iako su imali predrasude, vidjeli su da učenici u Čačku i Tešnju imaju mnogo više sličnosti i ono što ih zbližava nego što ih dijeli, navodeći da je razmjena učenika najbolji način da se pobijede stereotipi i prevaziđu razlike.

— Prvi put sam učesnik jednog ovakvog projekta razmjene učenika sa ciljem razbijanja predrasuda koje su nastale kao posljedica miješanja kultura u našem području. Dolazim iz porodice u kojoj su predrasude zanemarene, stavljene po strani. Akcenat se stavlja na ono ko je kakav čovjek, a ne na osnovu vjerske ili nacionalne pripadnosti. Međutim, dolazim iz sredine gdje važi da je preko druge strane Drine sve crno. Projekat je zato važan, da se pokaže da smo prije svega ljudi, učenici, i da imamo više toga što nas spaja nego dijeli, da imamo mnogo veće probleme od podjela po bilo kojoj osnovi — kaže učenik Ernes Halilović.

— Bilo je predrasuda, očekivali smo da će se držati zasebno, da se neće družiti sa nama, ali sada vidim da to nije tako. Svaku radionicu počinjemo nekom igricom, da razbijemo led, da se bolje upoznamo, a onda radimo neke zajedničke stvari. Imali smo radionicu o toleranciji, različitim kulturana, radionica koja nam je dala nove vidike. Danas se bavimo aktivizmom mladih u lokalnoj zajednici. Problemi koji nas tište je odlazak mladih — navodi Fatima Hadžikalinić.


Učenica čačanske Tehničke škole Milica Stojanović kaže da nije imala predrasude zbog dolaska vršnjaka iz Tešnja, ali da nije znala kako će izgledati njihov susret i da će biti tako opuštena i dobra atmosfera.

— Razmišljala sam o tome kako će proći susret, da li ćemo moći da se uklopimo, imati zajedničkih tema, ali se ispostavilo da je druženje odlično, da su svi divni, i da smo se uklopili. Imamo dosta zajedničkih tema, dosta zajedničkih problema, ima više stvari koje nas spaja nego što su razlike. Ovo je odličan način da saznamo nešto novo o drugim narodima, kulturama, steknemo nova znanja, da steknemo neke nove prijatelje. Zajedno smo se družili, išli smo da gledamo Ligu šampiona, i sa nestrpljem očekujem 16. mart i odlazak u Tešanj. Znam da ćemo nastaviti da se družimo i posjećujemo, i nakon završetka projekta — kaže Milica.

Pored obilaska škole i grada, gosti iz BiH obići će sve ustanove kulture, znameninosti grada, posjetili su Ljubić, Ovčarsko-kablarsku klisuru, a očekuje ih odlazak na Zlatibor.

Učenicima iz Tešnja su se svidjeli Čačani, smatraju da su otvoreni za nova poznanstva, da su dobri domaćini, a da je sam grad lijep.

— Kolege iz Čačka su izuzetno duhoviti, i to je nešto što nas vezuje. Osim toga dosta su aktivni van nastave. U tim nekim sekcijama su nam izložili svoje radove, robotske ruke, meteorološke stanice… Pored toga obilazili smo grad, klisuru, ustanove kulture. Čačak je lijep grad — kaže Ernes Halilović.

— Sviđa nam se boravak u Čačku. Sam grad je veoma lijep, domaćini su ljubazni. Nekako, najveći utisak su moji vršnjaci koji su nas lijepo i prijatno iznenadili. Nismo očekivali ovakav prijem, pogotovo njihovu spremnost da se druže sa nama i van dogovorenih termina. Uveče smo izlazili po gradu, družili smo se, i to mi se jako svidjelo. Oni će doći kod nas, ali nakon toga očekujem da dođem na ljeto i da se družimo. Ostaćemo u kontaktu —poručuje Fatima Hadžikalinić.

Projekat razmjene dvije škole traje 6 mjeseci, ali postoji velika mogućnost da se nastavi jer su konkurisali kod donatora na novom konkursu.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.