Da li će biti vanrednog povećanja penzija?

04 Mar 2020
1502 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Čekaju se rezultati analize federalnog Zavoda za statistiku da li je rast BDP-a bio veći od tri posto


Penzionere u Federaciji BiH u maju ove godine očekuju nešto veće penzije s obzirom na to da je novi Zakon o PIO omogućio godišnje usklađivanje penzija. Naime, od 15. aprila 2019. godine penzije se usklađuju sa troškovima života u Federaciji i rastom BDP-a. Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić napominje da ova populacija očekuje i vanredno povećanje, što im također garantuje novi Zakon o PIO, ali pod određenim uslovima.

Stabilan sistem

- Prvi uslov je da je rast BDP-a u prošloj godini bio veći do tri posto, a drugi da u istom periodu deficit u budžetu nije veći od tri posto. Dugo čekamo na razgovore o ovom pitanju, ali još ih nismo imali. Privode se kraju i za koji dan se mogu očekivati analize statističkog zavoda, ali svi su pokazatelji da su sigurno stečeni uslovi za taj član 80. Zakona o PIO, koji predviđa odluku Vlade o vanrednom usklađivanju penzija jedanput u toku tekuće godine. Uz to je i PIO prošlu godinu završio sa suficitom od 60 miliona, što obezbjeđuje za godinu za sve penzionere tri posto povećanja, ali, eto, vidjet ćemo šta će biti, kaže nam Mehić.

Osnov za obračun eventualnog povećanja je rast bruto domaćeg proizvoda u 2019, a podatke bi trebao ispostaviti federalni Zavod za statistiku.

Direktor federalnog Zavoda PIO Zijad Krnjić kaže nam kako u ovoj instituciji još nemaju zvanične podatke o rastu BDP-a u prošloj godini.

- Nemamo još zvanične podatke i ne bi bilo pametno uznemiravati ljude pretpostavkama. Podaci će biti na vrijeme, a to je do 15. aprila kako je i u Zakonu, naveo je Krnjić.

Admir Čavalić, ekonomski stručnjak, za Oslobođenje kaže da većina ekonomskih analitičara barata ciframa od tri posto.

- Bilo je i nekakvih procjena da je to 3,2, ili 3,1 posto, ali najvjerovatnije će zvanični podaci biti do tri posto. Shodno različitim metodologijama izračuna, veoma je teško dobiti jasne i konkretne podatke. Za 2019. godinu ja očekujem do tri posto. To je shodno podacima kojima ja baratam, ističe Čavalić.

Prema njegovim riječima, uvođenje trezorskog načina poslovanja nudi penzionerima sigurnost.

- Kada je riječ o PIO, prethodni sistem je bio dosta nestabilan. Ekonomski posmatrano nije dobro što se prešlo na trezorski sistem, jer je to pokazatelj da je sam sistem imao unutrašnjih poteškoća, ali prelazak podrazumijeva stabilniji PIO sistem. Ne bi trebalo dolaziti do kašnjenja. To se moralo uraditi, pojašnjava on.

Odlazak mladih

Naša populacija, dodaje on, stari i tu dijelimo sudbinu drugih razvijenijih zemalja regiona i Zapada.

- Imamo povećanje prosječne životne dobi u zemlji, a s druge strane, imamo pad stope nataliteta i veliki odliv mladih ljudi. Sve to uzrokuje dodatno finansijsko opterećenje na postojeći PIO fond, naročito uzimajući u obzir da ćemo vjerovatno u skorijoj budućnosti, u periodu od pet godina, imati na desetine hiljada novih penzionera koje treba da uključimo u sistem. Vjerovatno da će tada biti veći pritisci i veći problemi, jer nema perspektive da će nam se radna snaga povećati. Dolazi do pada nezaposlenosti, ali to je zato što ljudi odlaze iz zemlje, a s druge strane nemamo isti rast zaposlenosti, zaključio je Čavalić.

(oslobodjenje.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.