Ulazak građana EU u BiH nije značajno povećan

17 Jul 2020
1187 puta

Nakon više od tri mjeseca, granice Bosne i Hercegovine od jučer su otvorene za građane Evropske unije i zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma koji posjeduju test da su negativni na koronavirus ne stariji od 48 sati od trenutka ulaska u BiH.

Kako nam je rečeno u Graničnoj policiji BiH, jučer je zabilježen nešto veći broj ulazaka u BiH u odnosu na prethodne dane, piše Oslobođenje portal.

Ulazak u BiH nije povećan u značajnoj mjeri. Još je rano govoriti o broju ulazaka s obzirom na to da se odluka počela primjenjivati od ponoći, kazali su u GP-u BiH dodajući da će podaci o broju ulazaka i izlazaka, kako bh. tako i stranih državljana, biti poznati danas.

 Negativan test
Kako su naveli, Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i odlukama Vijeća ministara BiH, a ulazak i boravak u BiH državljanima članica EU i potpisnica Šengenskog sporazuma definisani su najnovijom dopunom odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Državljanima Hrvatske, Srbije i Crne Gore omogućen je ulazak u BiH uz važeće putne isprave

Ulazak u BiH je omogućen i strancima koji posjeduju višekratnu šengensku vizu ili vizu zemalja Evropske unije ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Evropske unije i šengenskog područja, pod uvjetom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-Kov-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska u BiH.

Poštovati uputstva

Državljani ovih zemalja obavezni su pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih tijela BiH – epidemioloških i zdravstvenih, navode iz GP-a BiH.

Od ove odluke izuzeti su državljani Hrvatske, kojima je od 28. maja 2020, kao i državljanima Srbije i Crne Gore, omogućen ulazak u BiH uz važeće putne isprave.

Međutim, ukoliko građani Bosne i Hercegovine žele u Hrvatsku, moraju dokazati opravdan razlog za to i moraju imati negativan PCR test na koronavirus. Ipak, ukoliko žele u Crnu Goru, dovoljan je samo serološki test.

PIŠE: EDIN BARIMAC/oslobodjenje.ba

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.