Parlament Federacije BiH: Izmjene Zakona o radu vraćene u redovnu proceduru

28 Jul 2020
1301 puta

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) na sjednici u Sarajevu u utorak 28. jula nije u dnevni red uvrstio izmjene i dopune Zakona o radu po hitnom postupku.

To znači da će se ovaj prijedlog zakona razmatrati u formi nacrta.

Prema Poslovniku ovog Doma predlagač zakona dužan je ponovno dostaviti prijedlog, ali u formi nacrta, kako bi zastupnici mogli amandmanski djelovati.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača, u ime Vlade koja je predlagač zakona, izjasnio se da se na današnjoj sjednici može raspravljati o ovom zakonu u formi nacrta.

Predložene izmjene Zakona o radu FBiH izazvale su negodovanje u javnosti, a Savez samostalnih sindikata BiH održao je protestnu šetnju, zahtijevajući njegovo povlačenje.

U Sarajevu održana protestna šetnja sindikalaca zbog izmjena Zakona o radu
Izmjene, naime, predviđaju da radnici mogu raditi 72 sata sedmično, odnosno šest dana po 12 sati, čime se, tvrdi Sindikat, derogira pravo radnika na sedmični odmor.

“Za 72 sata rada sedmično mogu dobiti minimalnu platu koja, prema tumačenju pojedinaca iz Vlade FBiH iznosi 406 KM (203 eura). Međutim, nema definisane minimalne plate u FBiH. Ukoliko neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada radniku isplati 200 KM (100 eura), nećete imati nijedan pravni akt da ga tužite”, upozorio je juče predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedin Šatorović.

Zastupnici bi danas trebali razmotriti i Informaciju vezanu za posljedice djelovanja epidemije COVID-19 na privredu, s aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, pojedinih grana privrede, stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu u Federaciji BiH.

(RSE)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.