Novi problemi zbog registracije dronova u BiH

24 Avg 2020
2327 puta

Visina i način letenja dronova, ali i kategorizacija samo su neke od stavki koje nisu jasno definisane u Pravilniku o uslovima za izvođenje operacija dronovima u BiH, što stvara probleme ljubiteljima tih letjelica.

Ovaj pravilnik, na koji je BiH dugo čekala, objavljen je 18. avgusta u "Službenom glasniku BiH", a njegova primjena trebalo bi da počne za mjesec dana. Pravilnikom, koji je sačinila Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA), dronovi su kategorizovani, regulisano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i moraće položiti ispit za upravljanje dronom.

Međutim, to korisnicima malih dronova stvara dodatne namete jer su letjelice koje se koriste uglavnom iz hobija svrstane u istu kategoriju kao profesionalne.

Snimatelj Vedran Ševčuk iz Banjaluke kaže da se po tom pravilniku u BiH mora registrovati 90 odsto dronova s obzirom na to da u dokumentu stoji da je minimalna težina ove letjelice 248 grama.

"Dronovi koje ima većina stanovnika uglavnom su hobi letjelice i teške su 249 grama. Dakle, to je samo gram više od propisanog i  nije u redu da i mi koji imamo ovaj mali jeftiniji dron moramo da ga registrujemo kao i oni koji imaju profesionalni. To bi bilo isto kao da su 'fiću' stavili u kategoriju sa nekim autom od 500 konjskih snaga", rekao je Ševčuk i dodao da to nije slučaj u svijetu, gdje se dronovi do 250 grama ne moraju registrovati.

Prema njegovim riječima, u pravilniku stoji da se dronom bez dozvole ne smije letjeti u gradu, iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, puteva, pruga, dalekovoda ili drugih letjelica na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

"Pravilnik o uslovima za izvođenje operacija dronom svakako je dobrodošao u BiH, ali pravila su rigorozna. U priči sa kolegama iz Srbije, mislio sam da su njihova pravila najrigoroznija, ali sada smo vidjeli da će kod nas biti oštrija", istakao je Ševčuk i dodao da će sa ostalim kolegama od Direkcije zatražiti promjenu pravila kada je riječ o kategorizaciji drona i visini leta.

S druge strane, direktor firme "Dron.ba" Dado Ruvić ističe da je nekoliko pilota, paraglajdera i osoba koje se bave profesionalnim snimanjem iz vazduha prije nekoliko mjeseci učestvovalo na sastanku koji su organizovali BHANSA i BHDCA.

"Ovaj pravilnik meni kao profesionalcu mnogo će značiti, najviše zbog osiguranja, jer se zna desiti i da padne dron. Osim toga, od velike koristi biće i mogućnost kontrole letenja, jer je ranije bilo slučajeva da istovremeno bude pet-šest dronova u vazduhu", objasnio je Ruvić.

U Direkciji za civilno vazduhoplovstvo su istakli da će na njihovoj zvaničnoj stranici danas biti objavljeno obavještenje sa detaljnim informacijama u vezi sa upisom drona u evidenciju, kao i sa ostalim detaljima u vezi sa kategorizacijom.

Ispit

U Direkciji za civilno vazduhoplovstvo istakli su da će polaganje ispita iz poznavanja propisa iz domena civilnog vazduhoplovstva za operatere drona biti organizovano nakon što se završi faza upisa drona u evidenciju. Ispit se polaže pred BHDCA te se smatra položenim ako bude odgovoreno na 75 odsto ili više od ukupnog broja pitanja koja dobije na testu, nakon čega se izdaje potvrda.

(Akta)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.