KS: Učenicima bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši osigurati učenje o njihovoj državi, historiji i kulturi

02 Okt 2020
1192 puta

Pomoć Kantona Sarajevo učenicima bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši, kojima vlasti entiteta Republika Srpska godinama uskraćuju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta, bila je tema sastanka Kenana Alikadića, ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, i Đemile Turan, predsjednice Udruženja za kulturu i kulturno naslijeđe u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovom prilikom, Alikadić je upoznat sa svim problemima u organizaciji instruktivne nastave u ovoj općini.

"Prije svega radi se o finansijskim problemima. Nastava se održava u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u zaseoku Hanifići. Prevoz plaćaju roditelji iz svog džepa. Predaju im nastavnici iz Osnovne škole 'Prvi mart' iz Jelaha. Svi oni dobijaju naknadu za tri mjeseca rada, zatim mjesec dana volontiraju i tako u krug. Situacija je dakle veoma složena i smatram obavezom Vlade Kantona Sarajevo da u okviru naših mogućnosti pomognemo roditeljima i njihovoj djeci", rekao je Alikadić.

Obzirom da je djeci iz Kotor Varoši onemogućeno da uče o svojoj državi, historiji i kulturi, dogovoreno je da će Ministarstvo kulture i sporta KS realizovati i u cijelosti finansirati projekt trodnevne ekskurzije učenika u Sarajevo.

"Djeca će posjetiti Zemaljski muzej i Narodno pozorište, upoznat će se i sa drugim istorijskim i kulturnim znamenitostima glavnog grada. Ekskurziju planiramo za oktobar, a prvačići i učenici koji iz nekih razloga neće doći u Sarajevo imat će priliku da u Kotor Varoši pogledaju predstavu u organizaciji ministarstva. Osim toga, svim učenicima ćemo obezbijediti i školski pribor", najavio je Alikadić.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.