Vlada FBiH: Cijena gasa za distribucione kompanije manja za 8,5 posto

03 Dec 2020
642 puta

Vlada Federacije BiH danas je donijela odluku o raspodjeli 30 miliona konvertibilnih maraka (KM) direktne pomoći izvozno orijentisanim privrednim društvima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pojasnio je da su uspjeli sva neophodna mišljena skupiti, kandidovati i danas donijeti odluku.

“Ukupno broj zahtjeva, za koje je danas donesena odluka, je 492, od čega formalno ispravnih 391. Da napomenem da je pet sektora obuhvaćeno ovom odlukom. To je metalna, elektro i automobilska industrija sa oko 15 miliona KM, industrija građevinskog materijala i nemetala sa 690.000, drvna, papirna i grafička industrija sa 5.000.016, proizvodnja tekstila, odjeće, obuće i kože sa četiri miliona i hemijska-farmaceutska industrija i industrija gume i plastike sa iznosom 5.188.000“, kazao je Džindić i najavio da će u narednim danima potpisati ugovore sa svima kojima su odobrena sredstva.

Džindić je istakao i da je Vlada bh. entiteta FBiH danas donijela i saglasnost za smanjenje cijene gasa prema distributer kompanijama za 8,5 posto.

“Ta odluka stupa na snagu od 1. januara 2021. godine. Molba da sve distributer kompanije taj iznos smanjenja prenesu na krajnje potrošače, to jest građane Federacije BiH. Potrudili smo se da obećanje koje smo dali i ispunimo. Prikupili smo sva neophodna mišljenja i saglasnosti i danas je Vlada jednoglasno podržala ovu aktivnost. Mi ćemo i dalje pratiti sve trendove. Ako dođe eventualno do daljnjeg pada nabavne cijene prema BH gasu svakako će resorno ministarstvo reagovati, zajedno sa Federalnim ministarstvom trgovine“, naglasio je Džindić.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.