Pripadnici SIPA-e hapse službenike UIO BiH zbog primanja dara i zloupotrebe položaja

03 Feb 2021
1407 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

U ranim jutarnjim satima pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavili su realizovati operativnu akciju "Brend" na šest lokacija, potvrdio je za Klix.ba Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Pretresi se stambeni objekti, poslovni prostori i vozila u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima. Prema nezvaničnim informacijama osumnjičeni su službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz Regionalnog ureda u Tuzli.

Oni se terete za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela kao što su primanje dara idrugih oblika koristi i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Prema prvim informacijama osumnjičeno je šest osoba. Akcija se sprovodi po nalogu Suda i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Prije dvije godine, krajem februara, u istoimenoj akciji pripadnici SIPA-e su uhapsili 11 carinskih službenika zbog primanja dara na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac i Orašje, a pretresane su prostorije UIO BiH i drugi objekti na 22 lokacije.

Tada su osumnjičeni bili pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, zbog sumnje da su protuzakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe iz Hrvatske u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obvezni vršiti. Na ovaj način, ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.