Vlada ZDK usvojila izmjene Zakona o JU Univerzitet u Zenici

02 Jul 2021
950 puta

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je i u parlamentarnu proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o Javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici.

Izmjenama je u organizacionu strukturu UNZE uvedena organizaciona jedinica sa posebnim statusom, čime je Islamski pedagoški fakultet, čiji je osnivač Islamska zajednica u BiH, izjednačen u akademskim pitanjima sa drugim organizacionim jedinicama, odnosno fakultetima ovog univerziteta.

Također, uveden je i pojam pridružene članice čime je otvoren prostor pridruživanju drugih organizacionih jedinica UNZE-u, kao što je Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (UNZE) za što postoji interes.

- Na taj način bi INZ mogao biti odlična naučno nastavna baza, posebice u situaciji ukoliko potencijalno budemo išli ka studijskom programu iz oblasti poljoprivrede - rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Na prijednog ovog ministarstva, Vlada ZDK donijela je odluku o odobravanju novčane nagrade za 13 studenata softverskog inženjerstva sa Politehničkog fakulteta, koji su uspješno završili takmičenje iz oblasti programiranja sa fokusom na rješenja vezana za pandemiju koronavirusa. Nagrada je odobrena iza četvero studenata Pravnog fakulteta u Zenici koji su ove godine ušli među osam najboljih timova u svijetu iz investicijske arbitraže.

Kozlić je potvrdio opredjeljenje ovog ministarstva i Vlade da nastave podržavati uspjehe u oblasti nauke, za što su i ove godine planirana sredstva u okviru transfera za naučno-istraživačku djelatnost.

Press služba ZDK

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.